Do napada je prišlo v mestu Tir. Na območju je dejavno predvsem šiitsko gibanje Hezbolah, ki je povezano tudi z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.

Eksplozija bombe, ki je bila podstavljena ob cesti je bila zelo močna, še navaja AFP. V tleh je nastal okoli meter globok krater.

Vozilo, v katerem se je peljala peterica francoskih pripadnikov modrih čelad, je bilo zelo močno poškodovano, vojaki pa so jo odnesli srečno. Dva sta sicer morala po zdravniško pomoč v bolnišnico, medtem ko so se ostali trije oskrbeli sami.

Misija Unifil je že sprožila preiskavo. Letos so bili sicer že tarča dveh podobnih napadov, ki pa sta ostala nepojasnjena, še navaja AFP.

Napad je že ostro obsodil libanonski premier Najib Mikati. Kot je dejal, tovrstni napadi niso uperjeni le proti Unifilu, ampak tudi proti stabilnosti in varnosti Libanona.

Z ministrstva za obrambo so danes v zvezi z napadom na jugu Libanona sporočili, da pripadniki slovenskega kontingenta niso bili udeleženi v incidentu, slovenski vojaki pa v Libanonu nemoteno opravljajo svoje naloge.

Pripadniki 11. slovenskega kontingenta, ki delujejo v mednarodni misiji Unifil, po prevzemu dolžnosti opravljajo naloge v območju odgovornosti sektorja Zahod. Pripadniki slovenskega kontingenta se dobro počutijo. Kontingent, ki šteje 14 pripadnikov in je naloge od predhodnega kontingenta prevzel pretekli teden, bo v južnem Libanonu deloval naslednjih šest mesecev, so še sporočili z Morsa.