Obtožbe so posledica komentarjev ameriške sekretarke Hillary Clinton, ki je zahtevala "popolno preiskavo“ nedeljskih volitev v Rusiji. Meni, da so bile kršitve očitne, poroča CNN. Na srečanju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je izjavila, da so ZDA nad izvedbo volitev v Rusiji zelo zaskrbljene. Skrbi o poteku in uzvedbi volitev je v predčasnem poročilu izjavil tudi OVSE.

Kritike o izvedbi volitev pa so se pojavile tudi v državi sami. Mikhail Gorbačov je namreč že v sredo predlagal izvedbo novih volitev.

V televizijskem intervjuju je Vladimir Putin, ruski premier, izjavil, da so njene obtožbe nepoštene, ker svojega mnenja o izvedbi volitev ni podal še niti eden izmed mednarodnih opazovalcev, ki so volitve vseskozi opazovali. Poudaril je, da je velika razlika med kritiziranjem znotraj države in med kritiziranjem zunanjih opazovalcev. Po njegovem mnenju se mora Rusija boriti proti "tujemu vmešavanju“, še navaja CNN.

Po nedeljskih volitvah so v državi izbruhnili tudi številni protesti. Protestniki namreč menijo, da so rezultati volitev, na katerih je Putinova stranka ohranila vodilno mesto v ruski Dumi, rezultat velike prevare. Več kot 20.000 Rusov je na facebooku napovedalo, da se bodo v soboto, 10. decembra, udeležili protestov. Če bo temu res tako, se Rusiji obeta eden izmed največjih protestov opozicije v zgodovini države. Protesti naj bi potekali v več kot 90 mestih v Rusiji pa tudi v Londonu, New Yorku, Parizu, Ženevi ter v Kijevu.

Putin je izjavil, da imajo ljudje pravico do izražanja svojega mnenje, če to počno znotraj dovoljenih pravnih okvirov. Oblasti pa je pozval, da bodo morale v primeru kršitev primerno ukrepati.