Italijanska vlada bo o varčevalnem svežnju, ki naj bi uravnotežil proračun do konca leta 2013 in bo "težak" najmanj 24 milijard evrov, lahko pa bi se podražil tudi na 25 milijard, odločala najkasneje v ponedeljek. Opazovalci po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sicer ne izključujejo možnosti, da bi vlada o tem glasovala že drevi.

Sindikati so do paketa varčevalnih ukrepov in reform za stabilizacijo javnih financ kritični, češ da bo to hud udarec za upokojence. Monti pa je današnje srečanje ocenil kot "pozitivno in opogumljajoče".

Vodja italijanskega industrijskega lobija Emma Marcegaglia je po srečanju z Montijem poudarila, da bo od italijanskih varčevalnih ukrepov odvisna prihodnost skupne evropske valute. Kot je dodala po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, bodo morali ukrepom v Italiji slediti še verodostojne poteze na evropski ravni, da bi zaščitili evro in žrtve v Italiji ne bodo zaman.

Monti je varčevalni sveženj v soboto zvečer predstavil tudi trem največjim političnim skupinam, ki naj bi ga podprle. Ob tem je poudaril, da je treba ukrepati hitro. Premier si je vseeno pustil nekaj manevrskega prostora za pogajanja o najbolj bolečih ukrepe, kot sta zvišanje davčne stopnje na dohodek in zvišanje upokojitvene starosti.

Predstavniki strank so Montiju predstavili svoje pomisleke in predloge glede varčevalnih ukrepov. Ljudstvo svobode najbolj skrbi zvišanje davkov za srednji sloj prebivalstva, Tretji pol se zavzema za več pozornosti družinam, Demokratska stranka pa se boji zaostritve pogojev za upokojitev.

Med ukrepi, ki jih bo predvidoma potrdila vlada, bo pokojninska reforma, s katero bi do leta 2018 izenačili upokojitveno starost žensk in moških na 65 let. Delovna doba naj bi se s sedanjih 40 let zvišala vsaj za eno leto, po nekaterih navedbah pa na najmanj 42 let.

Povečali naj bi tudi davčno stopnjo in sicer za dohodke nad 55.000 evrov naj bi se stopnja povišala s 41 na 43 odstotkov, za tiste, ki zaslužijo več kot 80.000 evrov na leto pa s 43 na 45 odstotkov. Ob tem naj bi paket reform in ukrepov vključeval še višji davek na premoženje, znova naj bi uvedel davek na prvo nepremičnino in podobno.

Monti, ki vodi vlado samih strokovnjakov, je pod pritiskom za znižanje italijanskega 1.900 milijard evrov visokega dolga, ki za 20 odstotkov presega vrednost italijanskega BDP.