Muslimanska bratovščina, ki jo sestavljajo zmerni islamisti, je glede na uradne podatke volilne komisije prejela 36,6 odstotka glasov, sledita bolj radikalna stranka salafistov Al Nur s 24,4 odstotka ter zmerna stranka Al Vasat s 4,27 odstotka glasov, poroča AFP.

Kandidati s strankarskih list naj bi nas koncu zasedli dve tretjini od skupno 498 sedežev v egiptovskem parlamentu, tretjino pa samostojni kandidati. Vsak volivec izbere dva kandidata in strankarsko listo. Poleg tega ima vodja vrhovnega vojaškega sveta pravico imenovati še deset poslancev.

Na volitvah, ki bodo trajale do sredine januarja, se poteguje več kot 11.000 kandidatov. Ti prihajajo iz več kot 50 strank, med njimi pa so tudi številni samostojni kandidati.

Prve volitve v Egiptu po padcu dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka potekajo v treh fazah, od katerih ima vsaka dva kroga. Prva faza se je začela 28. novembra v Kairu, Aleksandriji in še sedmih od skupno 27 provinc, kjer bo drugi krog volitev v ponedeljek in torek.

V devetih provincah bo prvi krog volitev 14. in 15. decembra, v preostalih devetih pa 3. in 4. januarja. Drugi krog bo v obeh primerih teden dni po prvem, kar pomeni, da se bodo volitve končale 11. januarja. Končne rezultate volitev bodo po napovedih objavili 13. januarja.