Psihiatra Torgeir Husby in Synne Serheim sta v 230 strani dolgem poročilu, ki sta ga davi predložila sodišču, ugotovila, da je bil Breivik v času napada neprišteven, je na spletni strani objavil norveški dnevnik VG. Psihiatra sta med drugim ugotovila, da je Breivik trpel za paranoidno shizofrenijo. Svoje dejanje je storil v psihotičnem stanju in pod vplivom prisilnih idej. Gre za zdravstveno stanje, ki bi lahko vplivalo na njegovo razsodnost v času napada.

Poročilo sta danes predstavila tožilca Svein Holden in Inga Bejer Engh. Ob tem sta soglašala z ugotovitvami izvedenskega mnenja glede Breivikovega duševnega stanja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Poročilo psihiatrov mora sedaj preučiti še posebna zdravstvena komisija, na koncu pa bo na sodišču, da odloči, ali je Breivik sposoben odgovarjati za svoja dejanja. Običajna praksa sodišč na Norveškem sicer je, da upoštevajo mnenje izvedencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bo ocena psihiatrov potrjena, bi to lahko pomenilo, da Breivika ne bi mogli poslati v zapor, ampak bi ga napotili na zdravljenje v psihiatrično ustanovo, še poroča AFP. To je potrdila tudi tožilka Bejer Enghova. Po njenih besedah osebe, ki trpi za tako resno motnjo, ne bi bilo upravičeno poslati v zapor, pač pa se jo napoti na psihiatrično zdravljenje.

32-letni Breivik, ki se je po napadu sam predal, je med zaslišanjem med drugim povedal, da je bil namen napada na poslopje norveške vlade uničenje vladne stavbe, ker mu to ni uspelo, pa se je odpravil na otok Utoya, kjer je ustrelil 69 ljudi. Breivik je dejal, da je to "moral storiti". Trdil je tudi, da je na križarski vojni proti multikulturnosti in muslimanski invaziji v Evropi.