Obama in Barroso ter Van Rompuy bodo zvečer po srednjeevropskem času podali izjavo o pogovorih, na katerih se ne pričakuje velikega preboja glede dolžniške krize. Sicer pa govorijo tudi o demokraciji na Bližnjem vzhodu in severu Afrike, jedrskem programu Irana, sodelovanju v boju proti terorizmu in kriminalu, Siriji in drugih temah. Na sestankih sta prisotni tudi visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton in državna sekretarka ZDA Hillary Clinton.

Evropska dolžniška kriza je problem tudi za ZDA, saj sta gospodarstvi močno povezani in težave v enem se prenašajo na drugo. Obama zato od evropskih sogovornikov pričakuje jasen načrt za končanje krize v območju evra, kot ena od možnih poti pa se omenja večja aktivnost Evropske centralne banke, na kar opozarja tudi Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Evropski sogovorniki so prišli v Washington z idejami, kako okrepiti gospodarsko menjavo in investicije, na primer v sektorjih visoke tehnologije in čiste energije, o čemer bodo več govorili v torek na zasedanju Transatlantskega ekonomskega sveta ter Razvojnega dialoga EU-ZDA. S Transatlantskim svetom, na katerem se iščejo poti za okrepitev trgovine in gospodarskega sodelovanja, so začeli leta 2007, z dialogom o sodelovanju pri svetovnih razvojnih vprašanjih pa leta 2009.