Obama bo v Beli hiši gostil predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa in predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya, ki EU zastopata na vrhunskih srečanjih s tretjimi državami. V Washingtonu bo tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.

ZDA so doslej že večkrat pozvale EU, naj znatno poveča sredstva v skladu za zaščito evra, iz katerega dobivajo pomoč države, za katere postane zadolževanje na trgu predrago. Prav tako Američani menijo, da bi bilo treba dokapitalizirati evropske banke.

Voditelji članic unije so se tako h krepitvi sklada kot k dokapitalizaciji bank zavezali na srečanju konec oktobra, vendar sta politični krizi v Grčiji in Italiji pa tudi razlike med državami glede podrobnosti nekaterih ukrepov zavrli izvajanje dogovora.

Sicer pa tudi ZDA, kjer se minuli ponedeljek v kongresu niso uspeli dogovoriti o znatnem krčenju proračuna, ki je potrebno za zmanjšanje ameriškega primanjkljaja, ne prispevajo k optimizmu glede gospodarske prihodnosti na obeh straneh Atlantika.

Vrh EU in ZDA bo na dan začetka mednarodne podnebne konference v južnoafriškem Durbanu, tako bodo ena osrednjih tem tudi podnebne spremembe. V Durbanu se sicer ne obeta bistven preboj pri iskanju novega zavezujočega globalnega dogovora za zmanjšanje izpustov.

EU želi v Durbanu časovni in vsebinski načrt za doseg zavezujočega globalnega dogovora, tako da bi se ta začel izvajati najpozneje leta 2020, pri čemer k dejanjem poziva predvsem ZDA in Kitajsko, ki skupaj proizvedeta več kot 40 odstotkov svetovnih izpustov.

Pomembna tema bodo tudi razmere na severu Afrike in Bližnjem vzhodu, predvsem v Egiptu, kjer se bodo v senci nasilja jeznih množic, ki zahtevajo prenos oblasti z vojaških na civilne strukture, v ponedeljek začele prve volitve po padcu dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka.

Obama, Barroso in Van Rompuy bodo po pričakovanjih govorili tudi o Iranu, ki svet vse bolj vznemirja s svojim jedrskim programom. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je namreč nedavno poročala o novih dokazih za to, da je Iran poskušal razviti jedrsko orožje.

V torek se bo po vrhu EU in ZDA sestal še čezatlantski gospodarski svet, katerega cilj je spodbujanje tesnejših gospodarskih odnosov in s tem rasti na obeh straneh Atlantika. Med temami, ki jih bo obravnaval, so nanotehnologija in električna vozila.

Van Rompuy je pred odhodom v Washington poudaril, da imajo EU in ZDA "najmočnejši trgovinski in gospodarski odnos na svetu". "Oboji bomo morali ukrepati za zagotovitev skorajšnje rasti in odpravo fiskalnih in finančnih ranljivosti," je še izpostavil.

Zadnji vrh EU in ZDA je potekal lani novembra v Lizboni, ob robu in tudi v senci vrha zveze Nato, potem ko je bil prvotno načrtovani vrh maja lani odpovedan. Leta 2009 se je Obama v Pragi sestal z vsemi voditelji članic EU.