Protestniki so hoteli blokirati cesto v bližini Metzingerja, kjer naj bi potovala pošiljka, med njimi in policijo so izbruhnili tudi nemiri, po tem, ko so protestniki v može postave začeli metati barvo in pirotehnična sredstva.

Vlak z enajstimi kontejnerji jedrskih odpadkov. (foto: AP)

Francoske oblasti so vlak zaustavile še preden bi ta prišel do prizorišča, natančneje v Remillyju, malo za mejo. Nekateri poročevalci povzemajo oblasti, ki naj bi počakale 24 ur, preden bodo tovor ponovno poslale na pot, saj se želijo s tem izogniti masovnim protestom, spet drugi viri pa so dejali, da je zaustavitev vlaka bila že v naprej načrtovana.

''Lahko bi trajalo še dve uri ali pa dva dni, preden bi vlak dosegel svoj cilj,'' je dejal predstavnik francoskega notranjega ministra za Reuters. ''Kolikor časa bomo pač potrebovali, pomembno je, da je zagotovljen javni red, tako na francoski, kot nemški strani.

Vlak je zapustil francosko tovarno za predelavo nuklearnega goriva Areva v Normandiji v sredo, po tem ko je tudi tam izbruhnilo nasilje med policijo in protestniki. Nekaj sto slednjih je celo hotelo zapreti železniške tire v okolici Valognesa, po poročanju policije so bili tudi nasilni.

Iz protestov v začetku novembra. (foto: Reuters)

Gre za prvo pošiljko jedrskih odpadkov, ki potuje v Nemčijo, odkar se je Berlin odločil, da bo zaprl vse svoje nuklearne elektrarne do leta 2022, kar je posledica Japonske nuklearne katastrofe, hkrati pa za zadnjo od pošiljk, za katere sta se Francija in Nemčija pogodili, da se jih prepelje iz ene v drugo državo. Na vlaku je 11 kontejnerjev z visoko radioaktivnimi odpadki, ki potujejo v shrambo v Gorlebnu v severnovzhodni Nemčiji.