To naj bi bil dan, ko bo padla vladavina začasnega vojaškega sveta. Ne zgolj na Tahrirju, temveč tudi v drugih egiptovskih mestih se bodo takoj po petkovi molitvi odvile množične demonstracije v spomin na padle mučenike.

Smrt zdravnice

Od prejšnje sobote je v surovem obračunu varnostnih sil nad protestniki umrlo 37 oseb. Ena izmed zadnjih žrtev je padla v sredo zvečer. Mlada zdravnica Rania Fuad je umrla med opravljanjem svojega poklica. Ko je v majhni poljski bolnišnici v stranskih ulicah trga Tahrir uresničevala Hipokratovo poslanstvo in pomagala pacientom, ki so hlastali za zrakom po napadih s solzivcem, je odmerek močnega plina doletel tudi njo. Padla je v komo, kljub takojšnji pomoči pa je kmalu zatem umrla.

"S to vojsko smo končali. Halas! (Dovolj!)," zavpije starejši gospod. "Pobijali so nas med januarsko revolucijo, smrt med nami kosi tudi zdaj. Nič jim ni sveto. Niti zdravniki," je zlival bes čez feldmaršala Tantavija in njegove vladajoče sopotnike. Da se je vojska opravičila za "smrt mučenikov" na svojem profilu na facebooku, ga je malo zanimalo. Nič, kar rečejo generali, za pomiritev ljudi s Tahrirja ne bo zadostovalo.

Zdravniki na Tahrirju so včeraj dobili močno potreben premor. Po petih dneh skorajda neprestanega dela so v dopoldanskih urah številni izčrpani zaspali v bližnjem šotorišču. S pomočjo najvišjih muslimanskih dostojanstvenikov iz osrednje verske avtoritete v državi Al Azharja je izpogajano premirje včeraj vsaj do zaključka redakcije vzdržalo. Medtem ko so zdravniki nabirali nove moči, so prostovoljci še naprej protestnike in poljske bolnišnice oskrbovali s hrano, vodo, zdravili in sanitetnim materialom. Bitka še zdaleč ni bila dobljena.

Cinizem notranjega ministra

Čeprav je vladajoči vojaški svet svojcem ubitih izrekel opravičilo, odgovornosti za dejanja niso hoteli prevzeti. Prav tako še naprej zavračajo, da se na ulicah Kaira ali kjer koli drugje v Egiptu uporablja solzivec. Odgovornosti za smrtne žrtve se otepajo tudi na notranjem ministrstvu. Tako kot v zadnjih dneh Mubarakove vladavine se tudi zdaj s prstom kaže na "neznance" in "tuje sile". Smrtonosni streli z gumijastimi naboji niso prišli iz cevi policistov, je zatrdil notranji minister Mansur Ejsavi. Policija ni dobila ukaza, da strelja na protestnike, razen če bi ti poskušali vdreti v stavbo ministrstva. Neznanci, tako Ejsavi, so na protestnike streljali s streh bližnjih poslopij. Za znatno mero zgražanja so poskrbele tudi njegove izjave ob precej kompromitirajočem videu z glavnega bojišča, ulice Mohamed Mahmud. Na njem se vidi, kako policisti ubitega protestnika preprosto odvržejo na bližnje smetišče. Minister Ejsavi je zgolj brezčutno dejal, da so policisti "truplo umaknili s poti". Vse te izjave samo še podžigajo strasti pred današnjimi demonstracijami, ko naj bi se na Tahrirju in v drugih mestih ponovno zbrala milijonska množica ljudi.

Za zdaj vse kaže, da se bodo prve parlamentarne volitve po strmoglavljenju Hosnija Mubaraka dejansko začele v ponedeljek. Nekatere stranke - večinoma sekularne - se zavzemajo za preložitev volitev. Na drugem bregu je Muslimanska bratovščina, ki na volitvah računa na zmago. Volitve naj se odvijejo tako kot načrtovano. V najbolje organizirani politični sili v državi, ki naj bi z vojsko že pred časom sklenila tajni dogovor o delitvi oblasti, predčasnega odhoda vojaškega sveta z oblasti prav tako ne podpirajo.

Pogledi političnih strank v Egiptu so precej razdeljeni tako glede odloga volitev kot tudi glede predčasnega sestopa generalov z oblasti. Kljub temu v nekaterih egiptovskih strankah resno razmišljajo, da bi vladajoči vojaški svet zaprosili za dvotedenski odlog volitev. Uradnega predloga na generale še niso naslovili.