Rusija naj bi tako v svojo eksklavo Kaliningrad med Poljsko in Litvo namestila rakete iskander, ki imajo domet okoli 500 kilometrov, je nakazal Medvedjev. "Ruska federacija bo na zahodu in jugu države namestila moderne oborožitvene sisteme, ki bi jih lahko uporabili za uničenje evropske komponente ameriške protiraketne obrambe," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal v televizijskem nagovoru.

Sporazum o nameščanju komponent protiraketnega ščita sta za zdaj z ZDA podpisali Romunija in Poljska. V Washingtonu sicer zatrjujejo, da je ščit namenjen obrambi pred morebitnimi izstrelki iz "malopridnih" držav, kot je na primer Iran, a v Moskvi menijo, da je primarno usmerjen prav proti njihovim raketam, s čimer bi se porušilo ravnotežje moči.

Tudi v odzivu na današnje izjave Medvedjeva je tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Tommy Vietor poudaril, da ZDA ne bodo spreminjale svojih načrtov glede namestitve Natovega protiraketnega ščita na vzhodu Evrope. Kot je ponovil, so predstavnikom Moskve po različnih kanalih večkrat pojasnili, da ščit ni in ne more predstavljati grožnje Rusiji. ZDA so, kot je dejal, še naprej zavezane sodelovanju z Rusijo, a svojih načrtov v Evropi ne bodo spreminjale.

Zagrozil tudi z odstopom od Starta

Čeprav sta Rusija in Nato pred letom dni v Lizboni sklenila, da bosta sodelovala pri gradnji protiraketnega ščita, kakega bistvenega napredka pri določanju vsebine tega sodelovanja še ni bilo. Iz Moskve pa prihajajo tudi vse bolj nestrpna sporočila, da se bodo temu dogovoru odpovedali, če se kmalu ne bodo premaknili naprej.

Medvedjev je danes celo zagrozil, da če bo Zahod nadaljeval z gradnjo ščita samostojno, bi Rusija lahko izstopila tudi iz sporazuma Start o omejevanju strateškega orožja, ki sta ga Medvedjev in ameriški predsednik Barack Obama podpisala aprila lani.

Kot še navaja AFP, je Medvedjev s tovrstnimi ostrimi izjavami svaril že prej, namenjene pa so bile predvsem domači javnosti. Tudi tokrat naj bi bile njegove besede namenjene predvsem predvolilnemu boju pred parlamentarnimi volitvami v državi 4. decembra.