Kot so pojasnili v Eonu, s pritožbo ne nasprotujejo opustitvi jedrske energije, saj to odločitev nemške vlade podpira večina nemškega prebivalstva, temveč načinu, ki so ga v Berlinu izbrali za izvedbo tega koraka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada, na čelu katere je kanclerka Angela Merkel, namreč podjetjem, ki jih je nova energetska politika prizadela, ni ponudila nobene kompenzacije.

"Glede na umanjkanje kompenzacije našim delničarjem dolgujemo neko akcijo," so odločitev za pritožbo na ustavnem sodišču argumentirali v koncernu.

Minuli teden so v Eonu povedali, da je opuščanje jedrske energije močno oklestilo njihov čisti dobiček. Eon je v drugem letošnjem četrtletju prvič v zgodovini podjetja vknjižil četrtletno izgubo. Ta je znašala 1,49 milijarde evrov. Družba je že tedaj opozorila na politična vmešavanja in "izredno zahtevno" gospodarsko situacijo, zaradi česar je napovedala tudi odpuščanje do 11.000 zaposlenih.

Nemčija se je po marčnem potresu in cunamiju, ki je imel za posledico jedrsko krizo, odločila nemudoma zapreti najstarejše jedrske reaktorje, ostale pa bo izklapljala postopoma do leta 2022.