Demonstranti so se skušali prebiti v bližino poslopja notranjega ministrstva, ki leži blizu trga Tahrir in je močno zastraženo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V sobotnih spopadih med policijo in demonstranti, ki so se zavlekli v noč na nedeljo, sta umrli dve osebi, ena v Kairu in ena v Aleksandriji, okoli 750 ljudi pa je bilo ranjenih.

Davi se je na trgu Tahrir znova zbralo kakih 5000 demonstrantov, nezadovoljnih s počasnim izvajanjem reform v Egiptu po padcu režima predsednika Hosnija Mubaraka v začetku leta. Demonstranti nasprotujejo tudi poskusom vojske, da bi še naprej ohranila nadzor nad civilnimi oblastmi.

Egiptovska vojskatrdi, da bo oblast predala izvoljeni vladi

Protestniki vzklikajo gesla proti vodji vladajočega egiptovskega vojaškega sveta Huseinu Tantaviju ter ga pozivajo k odstopu.

Egiptovska vojska, ki je prevzela upravljanje države po padcu Mubarakovega režima, sicer trdi, da bo oblast predala izvoljeni vladi, vendar datuma za to še ni določila. Domnevno naj bi se to zgodilo po predsedniških volitvah, katerih datum tudi še ni določen, po nekaterih navedbah pa naj bi bile konec prihodnjega leta ali v začetku leta 2013.

Čez dober teden pa se bodo v Egiptu začele parlamentarne volitve, na katerih se zmaga obeta Muslimanski bratovščini oziroma njeni stranski Svoboda in pravičnost. Ta nasprotuje smernicam, ki jih prehodna egiptovska vlada predlaga za oblikovanje nove ustave, saj naj bi utrjevale že tako veliko moč vojske.