Današnji podpis apostolske spodbude je eden od vrhuncev papeževega drugega obiska v Afriki. Papež je za kraj podpisa izbral mesto Ouidah, kjer so se pred 150 leti izkrcali prvi krščanski misijonarji v Beninu.

135 strani dolg dokument je v bistvu povzetek sklepov sinode afriških škofov iz leta 2009, njegovo glavno sporočilo pa je sporočilo miru, sprave in pravičnosti. Med drugim obsoja zlorabe žensk in otrok ter poziva k dobremu vladanju.

O teh temah je ob podpisu danes spregovoril tudi Benedikt XVI., ki je dejal, da so to pomembne teme na splošno, še posebej pereče pa so prav v Afriki. "Spomnimo se samo napetosti, nasilnih dejanj, vojn, krivic in zlorab vseh vrst, novih in starih, ki so zaznamovale to leto," je dejal.

A AFP iz vsebine apostolske spodbude izpostavlja predvsem dele, ki se nanašajo na boj proti aidsu. Kot namreč piše, aids sicer zahteva medicinski odgovor, a je v osnovi etičen problem, zato so za uspešen boj proti njemu nujne spremembe v vedenju ljudi, vključno s spolno vzdržnostjo in zavrnitvijo promiskuitete.

"Problem aidsa posebej jasno zahteva medicinski in farmacevtski odziv (...) A to ni dovolj. Problem je globlji. Predvsem je to etičen problem," piše v dokumentu.

"Današnji svet pesti vse preveč škandalov, nepravičnosti, korupcije in pohlepa"

Kot ob tem spomni AFP, je Benedikt XVI. ob svojem prvem obisku v Afriki leta 2009 povzročil val ogorčenja z izjavo, da razdeljevanje kondomov "zaostruje" krizo na področju aidsa in da je edina rešitev abstinenca od spolnih odnosov.

Kasneje je sicer to stališče malo omilil, saj je v svoji lani objavljeni knjigi med drugim zapisal, da je uporaba kondomov sprejemljiva "v določenih primerih", kot npr. v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z virusom hiv.

Papež je v zahodnoafriški Benin sicer prispel v petek, danes pa se je pred odhodom v mesto Ouidah v prestolnici Cotonou sestal s političnimi in verskimi voditelji. V svojem govoru v predsedniški palači je posvaril pred korupcijo, afriške in tudi druge svetovne voditelje pa pozval, naj ljudem s svojim ravnanjem ne jemljejo upanja v boljšo prihodnost.

Kot je opozoril, današnji svet pesti vse preveč škandalov, nepravičnosti, korupcije in pohlepa. Preveč je tudi napak in laži ter nasilja, ki vodi v bedo in smrt, je poudaril. Ob tem je ostro obsodil tudi odnos zahodnih držav do Afrike.

Papeža danes čaka še srečanje z gobavimi bolniki in zapuščenimi otroki, medtem ko bo v nedeljo na stadionu v Cotonouju ob navzočnosti okoli 200 afriških škofov iz 35 držav daroval mašo in na ta dan tudi zaključil svoj obisk na afriški celini.