V Bruslju naj bi se v ponedeljek nadaljeval naslednji, sedmi krog pogovorov med Beogradom in Prištino pod okriljem EU. Na njem naj bi med drugim govorili o energetskih temah in univerzitetnih diplomah ter regionalnem sodelovanju in izvajanju dogovorov, doseženih v prejšnjih krogih dialoga. Po besedah Stefanovića, ki se je danes sestal z župani štirih srbskih občin na severu Kosova, ti nasprotujejo dosedanjim dogovorom, pa tudi predlogom za rešitev vprašanja mejnih prehodov med Srbijo in Kosovom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Srbi na Kosovu ne pristajajo na to, da bi kosovske oblasti nadzirale mejna prehoda Jarinje in Brnjak ter tam namestile svoje carinike in policiste. Prištinski mediji so nedavno poročali, da se Beograd s Prištino pogaja o skupnem upravljanju mejnih prehodov med Kosovom in Srbijo. Takšno upravljanje bi med drugim predvidevalo skupno delovanje policistov in carinikov Srbije, Kosova in misije Euelex, čemur pa Srbi na Kosovu nasprotujejo, poroča APA.

Kot je po srečanju povedal župan Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić, so dogovori, ki jih je Beograd dosegel v pogovorih s Prištino, v nasprotju s srbskimi zakoni in z interesi srbskega naroda, nesprejemljiva pa je tudi prisotnost kosovskih carinikov in policistov na Brnjaku in Jarinjah. Stefanović je sicer danes zatrdil, da bo srbska vlada uresničila vse dogovorjene dogovore, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kosovski premier Hashim Thaci pa je danes pred kosovsko skupščino zavrnil možnost delitve Kosova oziroma izmenjave ozemlja na severu Kosova in jugu Srbije. Thaci se je s tem odzval na predlog poslanca opozicijske Demokratske zveze Kosova Lutfija Hazirija, ki je v sredo dejal, da bi morali začeti pogovore o ozemlju Kosova na mejah iz leta 1956, kar bi pomenilo, da bi občina Leposavić s še nekaj vasmi prišla pod okrilje Srbije, občini Preševo in Bujanovac pa bi pripadali Kosovu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.