Kot v poročilu o političnem ekstremizmu opozarja PET, majhna skupina ljudi znotraj danskih skrajnih desničarskih skupin sestavlja sezname političnih nasprotnikov in se uri v uporabi orožja in borilnih veščinah. "Naša ocena je, da se ta del skrajne desničarske skupnosti pripravlja na bodočo rasno vojno na Danskem in je v tem kontekstu pripravljen uporabiti silo," dodaja obveščevalna služba.

PET poudarja, da je v te dejavnosti vključeno le majhno število članov razdrobljene danske skrajne desnice, vendar si dejavno prizadevajo za rekrutiranje novih članov iz vrst huliganskih skupin, opaziti pa je tudi povečanje nasilnih spopadov med skrajnimi desničarskimi in levičarskimi skupinami.

Obveščevalna služba opaža tudi povečanje števila "samostojnih terorističnih napadov" na Danskem in v tujini, kar predstavlja velik izziv, saj je ljudi, ki delujejo sami, ponavadi težje odkriti vnaprej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PET še opozarja, da bi lahko danski skrajneži dobili navdih v norveškem desničarskemu skrajnežu Andersu Behringu Breiviku, ki je 22. julija v bombnem napadu in strelskem pohodu ubil 77 ljudi. PET v poročilu piše, da tesno sodeluje z norveškimi obveščevalci, vendar pa doslej niso našli povezav med danskimi skrajneži in 32-letnim norveškim teroristom, so pa od 22. julija opravili vrsto "preventivnih pogovorov".