New York Times je že pred časom poročal, da je senat zavrnil pobude Obamine administracije za omejitev ponudbe škrobnih živil v šolskih menzah. O tem smo poročali tudi na našem portalu. Krompir je na meniju ostal, pritiski lobistov in prehrambenih podjetij pa se niso končali.

Ameriški senat je odločil: Krompir ostaja

Predlogu so od samega začetka nasprotovali republikanci, ki menijo, da so predlagane spremembe zgolj metanje denarja stran in da resnično niso potrebne. Strokovnjaki za zdravo prehrano so bili nad odločitvijo kongresa, v katerem imajo republikanci večino, ogorčeni.

V pismu senatu so zapisali, da menijo, da je sramota za vso državo, če bodo trditve republikancev o tem, da je pica zelenjava, vzeli resno, poroča AP. Menijo, da je debelost pri otrocih vedno bolj pogosta in da v družbi predstavlja pereč problem. Odločitve kongresa zato ne razumejo. "Mar naj ne bi kongres odločal v dobro ljudi?“, so še zapisali.

Pica je zelenjava

Člani senata očitno resnično verjamejo, da je pica zelenjava. Sprejeli so namreč zakon, ki dopušča, da je paradižnikova omaka na pici obravnavana kot zelenjava. Iz tega izhaja, da se tudi pica lahko v času kosila postreže kot zelenjavna jed. Absurdno? Po podatkih AP so predlog spremembe prvotnega predloga Obamine administracije zahtevala podjetja, ki proizvajajo zmrznjene pice, solna industrija in proizvajalci krompirja in krompirjevih izdelkov.

Proti reformi šolskih kosil pa niso zgolj republikanci. Demokrat James Clyburn je poudaril, da so zdrava kosila nujna za dobrobit otrok. Dodal je še, da meni, da so šole popolnoma sposobne ustvarjati menije, ki so zdravi in da za to ne potrebujejo državnih usmeritev.