Kot je na novinarski konferenci v Damasku danes dejal Mualem, Sirija "plačuje ceno za svoja močna stališča". "Sirija se od njih ne bo odmaknila in bo postala še močnejša ... spletke proti Siriji pa bodo propadle," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal sirski minister. Odločitev o suspendiranju Sirije, ki bo začela veljati v sredo - takrat bodo znova zasedali zunanji ministri Arabske lige -, je organizacija sprejela v soboto. Na srečanju je bil prisoten tudi predstavnik Sirije, a kot je danes Arabsko ligo obtožil Mualem, so njene delegacije odločitev o tem dejansko sprejele same že pred mesecem dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrep Arabske lige je naletel na odobravanje mednarodne skupnosti, v Siriji pa je sprožil množične proteste podpornikov režima, ki so napadli tudi več tujih veleposlaništev, med drugim Savdske Arabije in Katarja. Mualem se je danes opravičil za te napade in priznal, da je zaščita veleposlaništev del njihove odgovornosti. Kot je še dejal, sirske vlade ne skrbi verjetnost tujega vojaškega posredovanja v državi, saj mu nasprotujeta Rusija in Kitajska. "Sirija ni Libija. Libijski scenarij se ne bo ponovil," je bil prepričan Mualem.

Rusija je doslej v Varnostnem svetu ZN nasprotovala vsakršnim sankcijam proti Siriji, čeprav je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev oktobra pozval sirskega predsednika Bašarja al Asada, naj bodisi sprejme reforme bodisi odstopi. Kritično se je odzvala tudi na sobotno odločitev Arabske lige. Kot je danes menil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, gre za napačen korak, tisti, ki so se zanj odločili, pa so "izgubili pomembno priložnost, da bi situacija postala bolj transparentna". "Nekdo resnično ne želi, da bi se Sirci strinjali med sabo," je dejal. Vendar pa je tudi Organizacija islamskega sodelovanja (OIC) danes opozorila pred "večjim odzivom mednarodne skupnosti", če se Asadov režim ne bo odzval na pozive k reformam in končanju nasilja. Kot je opozoril prvi mož organizacije Ekmeledin Isanoglu, Asad "tvega internacionalizacijo krize, če ne bo prisluhnil pozivom OIC, Arabske lige in Združenih narodov ter legitimnim zahtevam sirskega ljudstva".

Jordanski kralj Abdulah II. pa je danes kot prvi arabski voditelj Asada odkrito pozval k odstopu. "Če bi bil v njegovih čevljih, bi zagotovo odstopil," je dejal kralj Abdulah za britansko televizijo BBC. "Odstopil bi in zagotovil, da bi tisti, ki bi prišel za mano, imel možnost, da spremeni status quo, ki smo mu zdaj priča," je dodal. V Arabski ligi so sicer danes napovedali, da bodo v Sirijo poslali okoli 500 opazovalcev, "ki naj bi pripravili skupno poročilo o situaciji na terenu in o statusu civilistov". Kot navaja dpa, naj bi se s sprejemom opazovalcev v državo strinjal tudi Asadov režim.