Cain in Bachmannova sta glasno hvalila to tehniko, s katero dobijo žrtve občutek utapljanja, Cain pa je tudi zanikal, da je to mučenje.

Guverner Rick Perry sicer ni neposredno omenil vodnega deskanja, je pa dejal, da bi kot ameriški predsednik odobril katerokoli tehniko, ki bi pripomogla k reševanju ameriških življenj.

Kandidate je veteran vojne v Vietnamu vprašal: "Verjamem, da je mučenje vedno napačno v vseh primerih. Kakšno je vaše stališče do mučenja?"

"Napredna zasliševalska tehnika" in ne mučenje

Cain je zatrdil, da ne podpira mučenja, je pa dejal da je vodno deskanje "napredna zasliševalska tehnika". To frazo je uporabljala Busheva administracija, preden je bila leta 2006 ta metoda prepovedana. Nato je Cain dejal, da bi kot predsednik odločitev, kaj je mučenje in kaj ne, prepustil presoji ameriških vojaških voditeljev.

Bachmannova, kongresnica iz Minesote, je dejala, da bi odobrila vodno deskanje, ker je bilo to pod Bushevo administracijo "zelo učinkovito". "Za našo državo smo tako pridobili veliko informacij," je dejala.

Vodno deskanje pa sta obsodila Ron Paul in Jon Huntsman. Paul, teksaški kongresnik, je tehniko opisal kot "nelegalno, nemoralno in neameriško", Huntsman, bivši guverner Utaha in veleposlanik na Kitajskem, pa je dejal, da z vodnim deskanjem "uničujemo naš ugled v svetu in vrednote, ki jih promoviramo".