To je zadnja v vrsti obtožb ukrajinskih oblasti proti nekdanji predsednici ukrajinske vlade. V času davčne utaje je Timošenkova vodila podjetje, ki je iz Rusije uvažalo zemeljski plin.

Timošenkin odvetnik Sergij Vlašenko je ocenil, da obtožba krši zakonodajo, saj ta predvideva, da obtožnice ni mogoče vložiti proti nekomu, ki se ne more sam braniti. Dodal je, da je zdravstveno stanje nekdanje ukrajinske premierke slabo, da se ni zmožna premikati brez pomoči, zato tudi ni sposobna odgovoriti na obtožbe na njen račun.

Obtožnica po njegovih besedah pomeni tudi kršitev zakonodaje, da nikomur ne morejo soditi dvakrat za isto kaznivo dejanje, saj so v preteklosti že dvakrat razveljavili podobni obtožnici. Nazadnje se je to zgodilo leta 2005, ko je ukrajinsko vrhovno sodišče razveljavilo obtožnico proti Timošenkovi zaradi izogibanja plačila davkov.

Oktobra letos je ukrajinsko sodišče Timošenkovo zaradi zlorabe pristojnosti ob podpisu pogodbe o dobavi plina z Rusijo leta 2009, ko je bila premierka, obsodilo na sedemletno zaporno kazen. Timošenkova je vse te obtožbe na svoj račun zavrnila in zatrdila, da je žrtev politike ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki se želi na tak način znebiti političnih nasprotnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
mlj/jk