Tako Rupert Murdoch kot njegov sin, ki je na čelu družbe News International, lastnice zdaj že ukinjenega tabloida News of the World, sta namreč na zaslišanju pred parlamentarnim odborom za medije julija zanikala, da bi vedela, v kolikšni meri je bila pri News of the World razširjena praksa vdiranja v telefone.

A nekdanja vodilna zaposlena pri podjetju sta na njuno pričanje vrgla senco dvoma in James Murdoch je moral zato danes znova pojasnjevati svojo plat zgodbe. Sporna je njegova izjava, da ni vedel za elektronsko sporočilo iz leta 2008, iz katerega je razvidno, da vdiranje v telefone nikakor ni bilo omejeno samo na enega novinarja tabloida.

Nekdanji odgovorni urednik tabloida News of the World, Colin Myler, in nekdanji šef pravne službe News Group Newspapers, Tom Crone, sta namreč pred komisijo dvakrat zatrdila, da je James Murdoch "zagotovo" vedel za elektronsko sporočilo.

A tudi v svojem drugem nastopu pred poslanci Murdoch mlajši ni odstopil od svoje zgodbe. Zatrdil je, da sta Myler in Crone tista, ki sta zavajala odbor, in ne on, ter ponovil, da ni vedel niti za vsebino omenjenega elektronskega sporočila niti za sum širših razsežnosti vdiranja v telefone. "Nikoli mi niso omenili kakršnegakoli suma, da je praksa širše razširjena," je zatrdil Murdoch.

"Najbrž ste prvi mafijski šef v zgodovini, ki ni mislil, da vodi kriminalno podjetje," je na Murdochovo vztrajno zanikanje odvrnil njegov oster kritik, laburistični poslanec Tom Watson.

Novo opravičilo za sporne prakse

Obenem se je znova opravičil za sporne prakse novinarjev News of the World in zatrdil, da skušajo v družbi sedaj "izboljšati poslovanje, izboljšati strukture in vodenje". Kot ob tem dodaja ameriška tiskovna agencija AP, so bili poslanci med zaslišanjem pogosto vidno skeptični do Murdochovih besed in na trenutke sovražno nastrojeni.

Škandal je izbruhnil v začetku julija, ko so na dan prišle informacije, da je News of the World vdiral v telefone znanih oseb in politikov, pa tudi žrtev ugrabitev ter svojcev ubitih vojakov in žrtev terorističnih napadov. Ugotovitve so šokirale britansko javnost in vlada je uvedla javno preiskavo dogodkov, kateri je sledilo več aretacij.

Obtožbe o prisluškovanju so se kasneje razširile tudi na nekatere druge tabloide, med drugim Daily Mirror in Sunday Mirror, pa tudi Sunday Times in Sun, ki sta oba prav tako v Murdochovi lasti. Preiskave so poleg tega sprožili v ameriškem delu Murdochovega medijskega imperija News Corporation.

Preiskavo sprožil tudi Scotland Yard

Preiskavo glede obtožb, da naj bi novinarji tabloidov za plačilo pridobivali različne informacije od policistov, je sprožil tudi Scotland Yard. V okviru preiskave so doslej aretirali šest ljudi, nazadnje pred slabim tednom zaradi suma korupcije 48-letnega novinarja Suna. Gre za novinarja, ki je razkril zgodbo o princu Harryju v nacistični uniformi.

Britanska policija je v začetku novembra sporočila, da naj bi bilo žrtev prisluškovanja na Otoku skoraj 5800, kar je 2000 več od zadnje ocene, ki so jo podali julija.

Zasebni detektiv Derek Webb je medtem v pogovoru za BBC v začetku tedna razkril, da mu je News of the World osem let plačeval za spremljanje več kot 90 oseb, med katerimi so bili tudi princ William, nekdanje dekle princa Harryja Chelsy Davy in starši igralca Daniela Radcliffa, ki je upodobil Harryja Potterja.

Iz News Corporation so sicer nedavno sporočili, da so oblikovali shemo za poplačilo odškodnin žrtvam telefonskega prisluškovanja. O zneskih niso želeli govoriti, po poročanju medijev pa naj bi družba za odškodnine namenila 20 milijonov funtov ter pričakuje, da bo povprečna odškodnina znašala okoli 100.000 funtov.