Zakon, ki vsebuje protikrizne ukrepe, bi lahko do petka potrdili v zgornjem domu parlamenta, senatu, do ponedeljka pa še v poslanski zbornici, sta danes dejala predsednika obeh domov Renato Schifani in Gianfranco Fini.

Zakon o stabilnosti, dopolnjen z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti, bodo še nocoj predložili v senatu. Vodje poslanskih skupin vladnih in opozicijskih strank nameravajo tako ob 18.30 začeti s posvetovanji, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na italijanske medije.

Hitro ukrepanje v luči politične in grozeče finančne krize je napovedal tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano. Ta je, da bi pomiril finančne trge, danes dejal, da bo premier Silvio Berlusconi odstopil in da bo Italija kmalu dobila bodisi novo vlado oziroma bo prišlo do predčasnih volitev.

Po besedah Napolitana so skrbi o tem, ali bo Berlusconi dejansko pripravljen zapustiti položaj, povsem neutemeljene, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kot je dejal predsednik, je sprejetje gospodarskih reform, ki jih od Italije pričakuje Evropska unija, "le vprašanje dni", sam pa si bo prizadeval za to, da bi preprečili nadaljnjo politično negotovost.

Do Napolitanovega izjave prihaja po tem, ko so finančni trgi, pa tudi Evropska komisija, izrazili zaskrbljenost nad strmo rastjo obrestnih mer na desetletne državne obveznice Italije, ki so že presegle sedem odstotkov.