Brammertz in Ljajić sta se danes strinjala, da v sodelovanju med haaškim sodiščem in Srbijo ni več nobenega odprtega vprašanja in da to - kar se tiče dostavljanja dokumentacije, pristopa do državnih arhivov in drugih tehničnih vidikov - poteka na visoko profesionalni ravni, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Tudi izvedba preiskav proti pomagačem nekdanjih haaških ubežnikov ni nekaj, kar bi Haag Srbiji postavljal kot nov pogoj, je pa res, da od pristojnih organov pričakujemo rešitev tega vprašanja, je povedal Brammertz. Kot sta ocenila z Ljajićem, spadajo namreč omenjene preiskave v tehnični vidik sodelovanja Srbije s sodiščem in ne predstavljajo novega pogoja.

Na sestanku z Vukčevićem je Brammertz med drugim sporočil, da "skupaj nadaljujemo bitko" oziroma da se sodelovanje med stranema nadaljuje. Vukčević je pojasnil, da nadaljujejo s sodelovanjem v skladu s skupnim akcijskim načrtom. Brammertza zanima nekaj primerov, o katerih pa iz objektivnih primerov ne smemo govoriti, je še povedal.

Brammertz se bo v okviru obiska v Beogradu v sredo srečal tudi s srbskim predsednikom Borisom Tadićem. Po obisku v Srbiji bo glavni haaški tožilec sredi novembra v New York poslal poročilo, ki ga bo v začetku decembra predstavil v Varnostnem svetu ZN.

Brammertz je sicer nedavno izjavil, da med obiskom v Beogradu od srbskih oblasti pričakuje poročilo o tem, kje se je dolga leta skrival nekdanji poveljnik vojske bosanskih Srbov Ratko Mladić in kdo mu je pri tem pomagal. Ljajić pa je v začetku novembra izjavil, da se preiskava o skrivanju Mladića tiče samo državnih organov Srbije in "nikogar od zunaj".

69-letni Mladić je obtožen vojnih zločinov med vojno v BiH, med drugim odgovornosti za genocid v Srebrenici. Srbske varnostne sile so ga prijele maja letos po skoraj 16 letih skrivanja, nakar je bil premeščen v pripor haaškega sodišča, kjer čaka na začetek sojenja.