Kosorjeva je potrdila, da bo HGZ imela tri kandidate na dveh skupnih volilnih seznamih ter da koalicijski pogodba določa tudi sodelovanje dveh strank po volitvah. Izrazila je zadovoljstvo, da so uspeli doseči dogovor po dveh mesecih pogajanj ter napovedala, da pričakujejo glasove desnega centra.

Kerum je po podpisu pogodbe izjavil, da imata HDZ in HGS podobne, če ne celo iste volivce. Napadel je medije, da razširjajo črnogledost in brezperspektivnost, ter poudaril, da je pogoj za izhod iz krize nadaljevanje delovanja vlade, ki jo vodi Kosorjeva.

Pogodba med HDZ in HGS je sledila, potem ko so propadla pogajanja o koaliciji med HGS in Hrvaško kmečko stranko (HSS), ki je v vladni koaliciji. Zanimivo je, da je HDZ v opoziciji v lokalni samoupravi v Splitu, ki je vodi Kerum. Splitski HDZ in Kerum so se pogosto medsebojno kritizirala, podružnica vladajoče stranke pa je tudi nasprotovala predvolilnem sodelovanju s Kerumom.

Kaže jim dobro

Predvolilne raziskave javnega mnenja so v začetku novembra kazale, da bi opozicijska, kukuriku koalicija štirih strank (SDP, HNS, IDS in HSU) krepko premagala tudi v volilni enoti, v kateri sta Split in Dubrovnik, ki je bila tradicionalno trdnjava HDZ. V drugi volilni enoti, ki obsega severno Dalmacijo in del Like, v kateri bosta skupaj nastopila HDZ in HGS, pa je imela HDZ prednost pred koalicijo, ki je vodijo socialdemokrati.

Kosorjeva je danes še potrdila, da se HDZ pogaja tudi z nekaterimi drugimi strankam za skupni nastop 4. decembra v določenih volilnih enotah. Novembrske raziskave so pokazale, da ima opozicijska koalicija skoraj dvakratno prednost pred HDZ, ki je obremenjena s korupcijskimi aferam in številnimi kritikami zaradi pomanjkanja rešitev za izhod iz globoke gospodarske krize v državi.