Arabska liga je v sredo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada pozvala, naj v roku dveh tednov umakne svojo vojsko iz mest nazaj v vojašnice in konča vsakršno nasilje. Poleg tega naj bi izpustili politične zapornike, v državo pa spustili neodvisne opazovalce in tuje novinarje.

V Damasku so obljubili, da bodo načrt izpolnili. Nek visoki predstavnik al Asadovega režima je še v soboto v pogovoru za nek časnik napovedal, da bi do umika vojske v vojašnice lahko prišlo še ta konec tedna.

A al Asad je očitno obljube dajal s figo v žepu. Kot danes poročajo tuje tiskovne agencije, se je ob začetku islamskega praznika eid al adha oz. kurban bajram nasilje v Siriji znova razplamtelo, pri tem pa je bilo ubitih 16 ljudi. Skupaj naj bi bilo preko konca tedna po navedbah aktivistov ubitih najmanj 44 ljudi. Glavna žarišča so bila znova mesta Homs, Hama in Idlib.

Zaradi teh zadnjih dogodkov v Siriji je predvsem Katar zahteval nujno sejo Arabske lige, ki je v današnjem sporočilu za javnost ugotovila, da Sirija očitno ne spoštuje lastnih obljub in obveznosti, ki jih je sprejela. Generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi je Damask tudi posvaril pred katastrofalnimi posledicami za celotno regijo, če se bo nasilje v Siriji nadaljevalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.