Načrt sicer uradno ni znan, je pa vodja srbske pogajalske ekipe v dialogu s Prištino Borislav Stefanović napovedal, da rešitev glede mejnih prehodov ne bo všeč ne eni ne drugi strani. A predstavniki kosovskih Srbov so načrt že označili za "kapitulacijo pred zahtevami Prištine".

Kot poroča srbska tiskovna agencija Beta, naj bi načrt predvideval prisotnost tako srbskih kot albanskih carinikov na mejnih prehodih, prav tako pa naj bi bili tam prisotni kosovski policisti.

"Izgovor, da je eden od carinikov Srb, ne pomeni ničesar, saj on nosi samo srbsko ime in priimek, sicer pa je v službi v uniformi in s pečatom samooklicane države Kosovo," so zapisali v sporočilu za javnost po današnji seji skupščine predstavnikov srbskih občin na severu Kosova.

"S tem sporazumom se zabija nož v hrbet Srbom na Kosovu in njihovemu trimesečnemu boju za goli obstanek in srbsko državo," so še zapisali.

Prav tako so napovedali kazensko prijavo proti Stefanoviću, ker naj bi v pogajanjih s Prištino oškodoval kosovske Srbe in jih spravil ob osebne dokumente. Ovaditi ga nameravajo za nacionalno veleizdajo, še piše v sporočilu, kot poroča Beta.