65-letni Ortega, tesen zaveznik venezuelskega predsednika Huga Chaveza, je pomagal pri strmoglavljenju diktature družine Somoza leta 1979 in še vedno vodi Sandinistično nacionalno osvobodilno fronto (FSLN).

Gadea iz Neodvisne liberalne stranke (PLI) je v predvolilni kampanji stavil na boj proti korupciji, medtem ko se je moral nekdanji predsednik Arnoldo Aleman, ki mu ankete napovedujejo tretje mesto, braniti pred obtožbami o korupciji.

Ob pričakovani zmagi Ortege so se njegovi tekmeci z desnice osredotočili na volitve 90 poslancev narodne skupščine, ki bodo potekale hkrati s predsedniškimi.

Ortega je lahko kandidiral šele po sporni odločitvi vrhovnega sodišča, ki je odpravilo ustavno prepoved tretjega mandata. Nekdanji uporniški voditelj pravi, da nadaljuje revolucijo iz 80. let prejšnjega stoletja in da še vedno uživa trdno podporo na podeželju in drugih odrinjenih območjih Nikaragve, kjer skoraj polovica od 5,8 milijona prebivalcev živi v revščini.

Otregovi nasprotniki so ostro kritizirali njegovo oklepanje oblasti kot tudi pomoč, ki jo je prejel od venezuelskega predsednika Chaveza - po nekaterih ocenah 1,6 milijarde dolarjev od leta 2007 - s katero je financiral med prebivalstvom priljubljene socialne programe.

FSLN je oblast izgubil leta 1989 po državljanski vojni s "kontraši", ki so jih podpirale ZDA. Ortega je drugi predsedniški mandat osvojil leta 2006.

Volilno pravico ima 3,4 milijona Nikaragovcev, starejših od 16 let. Zmagovalec mora zbrati najmanj 40 odstotkov podpore ali najmanj 35 odstotkov ter pet odstotnih točk prednosti pred prvim zasledovalcem, v nasprotnem primeru pa bo potreben drugi krog.