Sirsko notranje ministrstvo je v petek razglasilo amnestijo za vse, ki bodo do 12. novembra predali orožje. A ker se nasilje zoper protirežimske protestnike nadaljuje, je ameriško zunanje ministrstvo Sircem odsvetovalo predajo.

"Nikomur ne bi svetovala, da se v tem trenutku preda režimu," je v Washingtonu dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland in dodala, da je to že četrta amnestija, ki so jo v zadnjih nekaj mesecih razglasile sirske oblasti.

Agencija Sana, ki se sklicuje na neimenovanega predstavnika sirskega zunanjega ministrstva, je poroča, da Sirija "obsoja te neodgovorne izjave, katerih edini cilj je netenje upora in podpiranje ubojev ter terorizma, ki ga nad sirskimi državljani izvajajo oborožene skupine," navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Arabska liga je v sredo v Kairu s sirskim režimom dosegla dogovor o končanju nasilja nad protirežimskimi protestniki in začetku dialoga z opozicijo. A le dan po dogovoru so sile predsednika Bašarja al Asada ubile 20 civilistov in se niso umaknile iz mest, kot je Homs, kjer so protesti najhujši.

Nasilje v Siriji se je nadaljevalo tudi danes in je terjalo devet smrtnih žrtev. Vladne sile so v Homsu ustrelile tri ljudi, še dva naj bi umrla zaradi mučenja. V provinci Idlib na severu države pa so domnevni vojaški dezerterji ubili štiri pripadnike provladne milice Šabiha, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Iz sirskih zaporov so sicer danes izpustili več kot 500 ljudi, ki so bili prijeti med protirežimskimi protesti. "Ob prazniku ejd al adha je bilo izpuščenih 553 ljudi, prijetih med dogodki v Siriji, ki si rok niso umazali s krvjo," je poročala agencija Sana.

Protesti proti režimu al Asada v Siriji trajajo vse od marca. Zaradi nasilnega obračunavanja vladnih sil s protestniki je doslej umrlo več kot 3000 oseb, večinoma civilistov.