Izrael in zahodne države domnevajo, da Iran pod krinko civilne rabe jedrske energije izdeluje atomsko bombo. Iran pa te domneve stalno zavrača in v primeru napada grozi z "apokaliptičnim" odzivom, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sredi tega tedna je časnik Haaretz poročal, da naj bi izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak v izraelski vladi iskala podporo za napad na iranske jedrske objekte.

Kot je po današnjem poročanju Haaretza v televizijskem pogovoru povedal Peres, naj bi Iran že v šestih mesecih izdelal atomsko bombo. Po njegovih besedah ima svet dolžnost do Izraela, da ustavi iranske jedrske načrte.

"V času, ki nam še ostane, moramo prisiliti druge države sveta k ukrepanju in jim povedati, da je prišel čas, da izpolnijo obljube, ki so nam jih dali, ter izpolnijo svojo dolžnost ali s pomočjo strogih sankcij ali pa s pomočjo vojaškega posredovanja," je poudaril.

Preberite še: Teheran bo Združenim narodom predložil dokaze o "terorističnih operacijah" ZDA na iranskih tleh

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo v sredo objavila poročilo, ki bi lahko razkrilo morebitne nove dokaze o obstoju iranskega programa za jedrsko orožje. Po poročanju izraelskih medijev bo vsebina tega poročila velikega pomena za nadaljnje ukrepe zoper Teheran.

Neimenovani diplomati na Dunaju, kjer ima sedež IAEA, so danes po navedbah dpa razkrili, da najnovejše poročilo agencije govori o prizadevanjih Teherana za izgradnjo računalniškega modela atomske bombe. Vsebovalo naj bi še več podrobnosti o iranskih oborožitvenih projektih, med drugim tudi satelitske posnetke jeklenih struktur za testiranje jedrskega orožja.

V Teheranu so te navedbe odločno zavrnili. Kot je povedal iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi, so domneve o računalniškem modelu atomske bombe pojasnili agenciji že v 117 strani obsegajočem dokumentu.

"Če želi IAEA zadevo ponovno načeti, mi s tem nimamo težav. Vendar pa so njihovi dokazni dokumenti povsem brez osnove," je dejal. Dodal je še, da bi IAEA morala še naprej opravljati nadzorno nalogo, ne pa da pod pritiskom svetovnih sil prevzema tudi politično vlogo.