Irska ladja Saoirse, kar v keltščini pomeni svoboda, in kanadsko plovilo Tahrir, kar v arabščini prav tako pomeni svoboda, sta bili sicer ob 10. uri po srednjeevropskem času od obale območja Gaze oddaljeni le še 70 morskih milj. A še v mednarodnih vodah ju je prestregla izraelska mornarica in ju naprosila, naj poti proti Gazi ne nadaljujeta.

Ker se aktivisti niso odzvali, so se izraelski vojaki vkrcali na ladji. Akcija je minila brez incidentov, po navedbah izraelske vojske pa pri tem nihče ni bil poškodovan. Ladji zdaj plujeta proti Ašdodu, ko bosta prispeli tja, pa bodo izraelske oblasti aktiviste priprle in jih pozvale, naj prostovoljno zapustijo državo. Če tega ne bodo želeli, se bodo lahko preko odvetnika pritožili, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Z irsko ladjo pluje 15 potnikov in članov posadke, s kanadsko ladjo pa 12 oseb. Na krovu slednje je tudi Palestincem namenjena pomoč v vrednosti 30.000 evrov, velik del katere predstavljajo medicinski pripomočki in pisma solidarnosti, so v telefonskem pogovoru z AFP še povedali aktivisti.

V tvitu so aktivisti danes zjutraj sicer sporočili, da se že veselijo dobrodošlice palestinskih ribičev, ki pa je niso dočakali. Po njihovih navedbah so namreč vsi aktivisti na krovu ladij podpisali dokument, v katerem se strinjajo, da se v primeru izraelskega vkrcanja na ladjo Izraelcem ne bodo poskušali zoperstavljati.

Izrael je sicer že nekaj časa pozorno spremljal napredovanje ladij in se je po besedah tiskovnega predstavnika izraelske vojske ustrezno pripravil na to, da bi jima preprečil prispetje v Gazo.

V bližino ladij sta dve izraelski vojaški ladji sicer pripluli že v četrtek zvečer, je povedal koordinator irske odprave Fintan Lane, vendar pa se strahovi, da bi Izraelci ladji skušali prestreči še minulo noč, niso uresničili.

Nazadnje je aktivistična odprava območje Gaze sicer poskušala doseči julija, a je odpravo, ki je plula z ladjo Dignity (dostojanstvo) pod francosko zastavo, približno 40 morskih milj stran od obale prestregla izraelska mornarica.

Prav tako je izraelska mornarica obsežno turško aktivistično odpravo Mavi Marmara, ki je želela doseči Gazo, prestregla maja 2010, pri čemer so izraelske sile ubile devet turških aktivistov, kar je zelo negativno vplivalo na turško-izraelske odnose.

Izrael vseskozi zagovarja svojo pravico do pomorske blokade območja Gaze, ki naj bi vladajočemu islamističnemu gibanju Hamas preprečevala dostop do orožja.