Kot je povedal, je z grškim premierjem Papandreujem govoril ob koncu zadnjega srečanja.

"Preprosto ni naletel pri nikomer na razumevanje v Grčiji," je poudaril Pahor in dejal, da kljub izjemni pomoči evroobmočja, Papandreu ni mogel računati na podporo, da bi lahko dal "neko zavezo evroobmočju".

Pahor zato meni, da ni šlo za trik, pač pa za šokantno odločitev, ki je "nazaj šokirala Grke in jih bo morda do neke mere streznila". Ob tem je dodal, da je izstop iz evroobmočja mogoč. "Moja napoved je namreč, da bo v kratkem prišlo do odločitve, ki jo bodo verjetno pogojevali Nemci, da bodo rekli, nova valutna skupina, morda bo to evro ali superevro, bo pod temi in temi pogoji. Kdor jih izpolnjuje, bo v njej, kdor jih ne izpolnjuje, v njej ne bo. In Slovenija se bo morala, tako kot druge države, odločiti ali bo pripravljena sprejeti določene ukrepe, da bomo v tej valutni skupini ali ne. In kdor bo izstopil iz evroobmočja, bo po Lizbonski pogodbi izstopil avtomatično iz Evropske unije, je opozoril Pahor.

Zato pravi, imamo ta hip ne le ekonomsko krizo, ampak tudi politično krizo in institucionalno krizo Evropske unije.

Ekonomist Marjan Senjur pa je dejal, da se je pokazalo, da scenarij, da bi Grčija zapustila evroskupino, ni več aktualen. Kar se dogaja zdaj, je po njegovih besedah iskanje rešitev za evro, zato meni, da ta ni ogrožen.