Pripadniki pakistanske mreže Hakani so v minulem mesecu okrepili napade na pripadnike mednarodnih sil v Afganistanu (Isaf). "Gre za sovražnike Afganistana. In mi smo tam, da preprečimo, da bi ta država ponovno postala zatočišče za teroriste. Zato se bomo bojevali proti mreži Hakani, ki je velika nevarnost za naše enote in afganistanski narod," je dejal Rasmussen. Dodal je, da je večji vojaški pritisk potreben, da bodo "uporniki sprevideli, da morajo sesti za mizo in najti mirno politično rešitev".

Generalni sekretar zveze Nato je tudi ocenil, da se operacija Nata v deželi pod Hindukušem odvija v pravo smer, število napadov sovražnika pa se je od julija do septembra v primerjavi z letom poprej zmanjšalo za 25 odstotkov. "Spektakularni napadi se znajdejo na naslovnicah, a nimajo trdne podpore. Sovražniki Afganistana nimajo podpore. Širša podoba je drugačna. Na splošno se je število napadov zmanjšalo in sovražnik je oslabljen," je ocenil Rasmussen.

Spregovoril tudi o Iranu

Sicer pa je prvi mož Nata na novinarski konferenci spregovoril tudi o Iranu. Kot je poudaril, "Nato nima nikakršnega namena posredovati v Iranu" in da zavezništvo ne sodeluje pri reševanju iranskega vprašanja. Rasmussen je ob tem zatrdil, da Nato podpira politična in diplomatska prizadevanja za rešitev iranskega jedrskega vprašanja, in Iran pozval, naj spoštuje resolucije ZN ter ustavi vse jedrske aktivnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rasmussen sicer ni želel komentirati poročil, po katerih naj bi se izraelska bojna letala minuli teden urila v zračnem oporišču Nata na Sardiniji. Je pa tiskovni predstavnik italijanskega obrambnega ministrstva Emiliano Biasco danes potrdil, da je konec oktobra v oporišču Decimomannu potekala skupna vaja Izraela in drugih držav, pri čemer podrobnosti ni navedel, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ugibanja o morebitnem napadu na Iran so se pojavila, potem ko so izraelski mediji v sredo poročali, da izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak v vladi iščeta podporo za napad na iranske jedrske objekte. Danes pa je tudi britanski The Guardian poročal, da se Velika Britanija pripravlja na vojaški napad na iranske cilje.