Higgins je zbral 39,6 odstotka glasov, Gallagher pa 28,5 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na tretje mesto se je uvrstil kandidat stranke Sinn Fein in nekdanji poveljnik Irske republikanske armade Martin McGuinness, za katerega je glasovalo 13,7 odstotka volivcev.

Za Higginsa so glasovali 1.007.104 volivci, za zmago pa je v skladu z irskim zelo zapletenim volilnim sistemom potreboval vsaj 885.882 glasov.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave je sicer Higgins precej zaostajal za Gallagherjem, vendar je prišlo do preobrata, potem ko je tik pred volitvami v televizijskem soočenju McGuinness Gallagherja obtožil, da je sprejel 5000 evrov vredno strankarsko donacijo od kriminalca.

Raziskava je pokazala, da si je v dneh pred volitvami premislilo kar 28 odstotkov volivcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Volilna udeležba je bila 56-odstotna oziroma precej nižja kot na marčnih parlamentarnih volitvah, ko je na volišča prišlo 70 odstotkov volivcev.

70-letni Higgins bo v predsedniški palači v Dublinu nasledil Mary McAleese, ki je predsedniški položaj opravljala dva sedemletna mandata in se ni mogla potegovati za še enega. Novi, deveti irski predsednik, čigar naloge so predvsem protokolarne narave, bo prisegel 11. novembra.

Higgins je poročen ter ima tri sinove in hčerko, aktivno govori irščino in je v času, ko je bil minister za kulturo, spodbudil uvedbo prvega televizijskega programa v irščini. Doslej je izdal že tri pesniške zbirke, je pa tudi aktivist za človekove pravice.