Tožilec ICC Luis Moreno-Ocampo je sporočil, da so s Saifom al Islamom v stikih prek posrednikov. Gadafijevega sina so med nemiri, ki od februarja potekajo v Libiji, obtožili zločinov proti človeštvu, predstavniki ICC pa zagotavljajo, da bo al Islam deležen pravičnega sojenja.

39-letni Saif al Islam se sicer skriva že več mesecev, pred kratkim pa so se pojavile govorice, da je s konvojem na poti skozi puščavo proti meji z Nigerom, kamor so pobegnili drugi Gadafijevi privrženci. Te informacije sicer niso potrjene, poroča BBC, predstavniki mednarodnega kazenskega sodišča pa prav tako trdijo, da ne vedo, kje je Gadafijev najljubši sin, ki je pred pričetkom konflikta veljal tudi za naslednika Moamerja Gadafija na čelu Libije.

Za Reuters je Moreno-Ocampo povedal, da so bili s Saifom al Islamom v stikih prek posrednikov, njihovih identitet pa ni razkril. "Obstaja nekaj ljudi, povezanih z njim, ki so v stikih z ljudmi, povezanimi z nami. Tako da ni neposredne komunikacije," je razložil, a ob tem dodal: "Toda osebi, s katero smo v stiku, zelo zaupamo. Rekel je, da je Saif al Islam nedolžen, da bo dokazal, da je nedolžen, in da ga zanima, kaj bo sledilo."

Moreno-Ocampo je pred tem sicer izrazil strah, da bi se lahko al Islam odločil, da se ne bo predal sodišču in pobegnil v prijateljske države s pomočjo zaveznikov. Mnogi menijo, da je Saif al Islam namenjen v Zimbabve. Tamkajšnji predsednik Robert Mugabe je bil namreč dolgoletni zaveznik Gadafija.

Sicer pa predstavniki ICC zanikajo kakršnokoli dogovarjanje z al Islamom, poudarjajo pa, da je cilj pogovorov zagotoviti, da se izvede nalog za aretacijo, ki so ga izdali junija in ga obtožuje umorov in preganjanja.

V Sirti po končanju spopadov odkrivajo nova trupla

Po padcu Sirte, rojstnega kraja ubitega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, v mestu še vedno odkrivajo številna trupla Gadafijevih borcev in civilistov, ki so umrli v spopadih med silami novih libijskih oblasti in Gadafiju zvestimi privrženci, pa tudi žrtev domnevnih letalskih napadov sil Nata.

Ekipe prostovoljcev, ki po končanju spopadov v mestu odstranjujejo trupla, so tako v Sirti, ki je 20. oktobra padla v roke borcev novih libijskih oblasti, odkrile 26 začasnih neoznačenih grobov.

Grobove so odkrili v obratu za prečiščevanje vode v okrožju številka dve, kjer so Gadafijevi borci nudili še zadnji odpor. Grobove so odkrili, potem ko se je zaradi razpadajočih trupel okoli naprave začel širiti oster vonj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah enega od prostovoljcev so samo v zadnjem tednu pokopali več kot 500 trupel, vendar še naprej odkrivajo nova. Povečini gre za trupla Gadafijevih borcev, ki so jih njihovi tovariši v naglici zakopali, medtem ko so sile novih oblasti stiskale obroč okoli Sirte.

V središču Sirte pa so po besedah nekega drugega prostovoljca odkrili več kot 50 trupel civilistov. Trupla, med njimi tudi žensk in otrok, ležijo zasuta pod ruševinami neke zgradbe, ki je bila uničena v bombnih napadih zveze Nato. Dostop do trupel je otežen, saj bi potrebovali stroje, da bi odstranili ruševine, besede prostovoljca povzema AFP.