Srbska vlada je v poročilu, ki ga je v četrtek posredovala parlamentu, odgovornost za to, kar se je zgodilo 27. septembra na mejnem prehodu Jarinje, pripisala Kforju. Očitno je, da so vojaki Kfor proti neoboroženim državljanom uporabili pravo strelivo, trdi srbska vlada, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V spopadu med pripadniki Kforja, ki so skušali odstraniti barikade, in Srbi je bilo ranjenih osem vojakov in 20 Srbov.

Poročilo še navaja, da je vlada izpostavljena "velikemu pritisku", da bi razpustila vzporedne institucije na Kosovu. Sklicevanje na interese posameznih političnih strank v Srbiji pa ne pripomore k rešitvi problema na Kosovu, je še opozorila vlada v luči zahtev kosovskih Srbov, ki naj bi bili pod močnim vplivom srbske opozicije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

O poročilu že kaj kmalu

O poročilu vlade bo parlament razpravljal v prihodnjih dneh. Po besedah srbskega premiera Mirka Cvetkovića bi se to lahko zgodilo 2. novembra. Kot je povedal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug, poročilo o Kosovu vsebuje neke vrste kronologijo dogajanja v zadnjih treh mesecih, s političnimi ocenami in aktivnostmi srbske vlade v tem obdobju.

Sile Kfor so medtem danes odstranile novo barikado do mejnega prehoda Brnjak, s čimer so izkazale odločenost, da izvršijo svoj mandat in vojakom omogočijo neoviran prehod do mejnih prehodov na severu države. Poveljnik Kforja Erhard Drews je ob tem zatrdil, da Kfor ne bo izkoristil možnosti prostega gibanja na tem območju, dokler to ne bo veljalo tudi za misijo EU na Kosovu (Eulex).

Hitra in dobro podprta akcija

Kosovski Srbi so za Tanjug potrdili, da je bila davišnja akcija odstranitve barikade zelo hitra, v njej pa je sodelovalo veliko število vojakov. Ti so z oklepnim vozilom s poti odstranili tri tovorna vozila, od teh so enega potisnili v prepad.

Prehoda Brnjak sicer danes do 15. ure ni prečkal nihče, še poroča Tanjug. Srbi, ki so v četrtek v skladu z napovedjo že odstranili del barikad, da bi tako omogočili nemoten prehod Kforju, sicer še vedno vztrajajo na preostalih barikadah, od katerih jih je največ postavljenih v krajih Jagnjenica in Zupče v občini Zubin Potok.