Slovenija se je v prvem krogu glasovanja s 67 glasovi uvrstila na drugo mesto, za Azerbajdžanom, ki je prejel 74 glasov, Madžarska pa je izpadla z 52 prejetimi glasovi. V tretjem krogu je Slovenija povedla z 99 glasovi, Azerbajdžan pa jih je imel 93.

Rezultat je nato ostal praktično enak še dva kroga - Slovenija je sicer izgubila en glas, vendar pa ga Azerbajdžan ni pridobil. Nato pa se je v šestem krogu nakazal preobrat - Slovenija je tri glasove izgubila, Azerbajdžan pa pridobil tri in prešel v vodstvo. Simboličen glas je sicer dobila tudi Estonija.

V sedmem krogu je Azerbajdžan povečal prednost proti Sloveniji s 100 glasovi proti 91, v osmem krogu pa že na 110 glasov proti 80, pri čemer je Azerbajdžanu za zmago zmanjkalo 17 glasov.

(Foto: Robi Poredoš/STA)

Predsednik Generalne skupščine Nasi Abdulaziz al Naser je nato zbrane delegate obvestil, da je čas, namenjen za petkovo zasedanje potekel in da simultani prevajalci zapuščajo delovna mesta. Zato je določil, da se bodo volitve nadaljevale v ponedeljek, 24. oktobra, takoj po volitvah novih članic v Ekonomsko-socialni svet ZN (ECOSOC).

Upanje zatrli v kali

To je za nekaj trenutkov rešilo slovensko kandidaturo, saj se ji je zaradi izgubljanja glasov iz kroga v krog obetal poraz. Vendar pa je Azerbajdžan to upanje takoj zatrl v kali. Veleposlanik pri ZN Agšin Mehdijev je zavohal zmago in predlagal še en krog glasovanja takoj.

Predsednik Generalne skupščine je povprašal članstvo za mnenje in francoski veleposlanik Gerard Araud je dejal, da je njegova država - kot vedno doslej - proti nadaljevanju zasedanja brez simultanih prevejalcev. Nato se je oglasil še ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, ki pa je predlagal naj predsednik prevajalce naprosi naj še malce ostanejo v službi.

Predsednik al Naser je poslušal ruskega veleposlanika in se odločil, da izvedejo še zadnji, deveti krog. V tem je Azerbajdžan dobil 113 glasov, kar pa vseeno ni bilo dovolj za zmago, saj bi jih potreboval 127 glasov. Tekma med Slovenijo in Azerbajdžanom se bo tako nadaljevala v ponedeljek.

Preberite še: Z Azerbajdžanom do “zadnjega diha”

(Foto: Robi Poredoš/STA)

Volitve so sicer v petek potekale tudi za sedeže v drugih skupinah sistema ZN. V Afriški skupini je v prvem krogu slavil Maroko s 151 glasovi, kasneje po tretjem krogu glasovanja pa se je v VS ZN iz te skupine uvrstil še Togo, ki je premagal Mavretanijo.

Volitve so se v prvem krogu končale tudi za azijsko skupino, kjer je slavil Pakistan proti Kirgiziji z 129 glasovi proti 55 glasovom. En glas je bolj za šalo, kot zares dobil Fidži. Brez težav so se volitve končale za edino kandidatko skupine Latinska Amerika in Karibi, Gvatemalo, ki je pobrala 191 glasov v prvem krogu in bo v VS ZN zamenjala Brazilijo.

Skupina Zahodna Evropa in drugi pa letos ni prišla na vrsto za volitve, saj v Varnostnem svetu do konca leta 2012 ostajata Nemčija in Portugalska. V VS ZN je sicer tudi pet stalnih članic, ki jim na volitve ni potrebno - ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska.

Iz Afriške skupine se v prihodnjem letu poslavljata Gabon in Nigerija, ostaja pa Južna Afrika do konca leta 2013. Iz Azijske odhaja Libanon, ob Pakistanu pa bo prihodnje leto v VS ZN tudi Indija, kar bi znalo biti zelo zanimivo.

Napovedi o zmagi se (še) niso uresničile

Slovenija je že bila članica VS, in sicer v letih 1998 in 1999, ko je misijo pri ZN vodil sedanji predsednik države Danilo Türk z namestnikom Žbogarjem. Izkušnje iz tedanjih časov so bile ena od glavnih prednosti Slovenije, poleg načelne zunanje politike, ki se doslej ni spreminjala s spremembami vlade, ter posluha za probleme članic ZN.

Žbogarjeve napovedi o več krogih volitev so se uresničile, kot tudi napovedi o tem, da bo Azerbajdžan nevarnejši nasprotnik od Madžarske. Niso pa se (še) uresničile napovedi o zmagi.

Žbogar je sicer Azerbajdžan obtožil izrazito negativne kampanje proti Sloveniji in izrazil mnenje, da se bo to na koncu obrnilo v korist Slovenije. Azerbajdžan je izkoristil dejstvo, da bi bila Slovenija že tretja država z območja nekdanje Jugoslavije za Hrvaško in BiH, ki bi zasedla sedež vzhodnoevropske skupine, oziroma peta članica EU v VS ZN.

"Kar je najhuje, je nov argument, da je v Sloveniji padla vlada in da bo nova vlada vodila drugačno zunanjo politiko od sedanje," je pred glasovanjem dejal Žbogar in dodal, da predstavniki Azerbajdžana navajajo izjave opozicijske stranke SDS, ki je kritizirala njegovo udeležbo na zadnjem vrhu neuvrščenih v Beogradu.