Cretz je depeše napisal nekaj dni po Gadafijevem obisku New Yorka leta 2009, ko je zbrane nagovoril na Generalni skupščini Združenih narodov. V njem se je vprašal, ali je bila nova gripa izdelana za namene orožja, Varnostni svet bi se po njegovem moral imenovati "teroristični svet“, pozval pa je tudi k preiskavam atentatov na Johna Kennedyja in Martina Luthra Kinga.

Ko so mediji objavljali posnetke njegove govora se je vedno več ljudi spraševalo, kdo je ta čudak in zakaj se tako obnaša. Cretzova depeša, mešanica nekaj dejstev in anekdot iz Gadafijevega življenja, je odgovorila na marsikatero vprašanje.

Obseden s podobo

Glede na Cretzovo depešo se Gadafi ni želel fotografirati za potrebe pridobitve ameriške vize. Nato je prišel predlog, naj podobo vzamejo od premnogih, ki se pojavljajo po Libiji, in jo pomanjšajo.

Veleposlaništvo je sliko zavrnilo, kljub temu pa Gadafi še vedno ni želel pozirati pred objektivom. Zakaj, še danes ni jasno. Libija je bila polna njegovih slik, za darila je pogosto dajal ure z njegovo sliko.

Obseden naj bi bil z vzdrževanjem svoje podobe mladega in močnega človeka. Pogosto je nosil svetle obleke in sončna očala, preoblekel se je tudi večkrat dnevno. Po Libiji se šušlja, da so na njem opravili lepotne posege, med drugim vsadili nove lase.

Strah pred višino

Gadafi se je bal višine, prav tako ni zmogel z letalom na več kot osemurno pot. Cretz je zapisal, da je svojemu osebju zato povzročal nemalo preglavic.

Načrtovati so morali alternativne poti in nemalo postankov. Na poti do New Yorka so se z letalom ustavili na Portugalskem, po vsej verjetnosti z razlogom, da se je umiril.

Kljub fobiji pa je rad govoril z višine, nazadnje v starem mestnem jedru Tripolisa, ko je upornike obtožil jemanja halucinogenih snovi.

Romantične veze

Cretz je še zapisal, da se Gadafi zdi kot "obsesivno odvisen“ od jedra njegovih ljudi, vključno od ukrajinske medicinske sestre Galine Kolotnicke. Z Gadafijem naj bi si bila tako blizu, da so mnogi verjeli, da sta se romantično zapletla.

Pravzaprav je bil libijski voditelj nenehno obkrožen s skupino štirih ukrajinskih lepotic, zato so ekipo mnogi zahodni mediji oklicali za Gadafijev harem.

Revolucionarne nune

Na pot v New York jih sicer ni bilo, a obkrožale so ga precej pogosto. Cretz ni pozabil omeniti niti elitne Gadafijeve telesne straže, ki so jo sestavljale sama lepa dekleta. "Le ena telesna stražarka je bila del 350-številčne libijske delegacije v New Yorku,“ je zapisal Cretz.

Zahodni novinarji so elitno skupino poimenovali za "amazonsko stražo“, v Libiji pa so jim pravili "revolucionarne nune“ ali "zelene nune“. Posameznice naj bi bile visoko specializirane v uporabi strelnega orožja, obvladale naj bi tudi borilne veščine. Gadafi jih je izbiral sam, dovolil pa jim je nošenje zahodnih dizajnerskih oblačil, ličil in visokih pet – tudi med delovnim časom.