Kot je dejala predsednica Ženskega lobija Slovenije (ŽLS) Metka Roksandić, so v pismu pojasnile, kdo so in koga predstavljajo ter kaj želimo. "Obljubili so, da bodo v okviru svojih diplomatskih poti poslali pismo premieru Putinu, kateremu je tudi namenjeno. Upam, da bo pismo šlo naprej in da bo pritisk v Sloveniji in v Rusiji, kjer se od 2. do 5. septembra vrstijo protesti žensk v obliki civilnih gibanj, pripomogel k temu, da se ne bo zgodilo najhujše oziroma, da ne bodo podlegli radikalnim pritiskom posameznikov," je poudarila.

Pojasnila je, da v Rusiji danes radikalne sile s pomočjo ruske pravoslavne cerkve pri zakonodaji, ki je že v parlamentarni proceduri v ruski dumi, predlagajo velike omejitve pri pravici svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Po prepričanju Roksandićeve bi uveljavitev predlagane zakonodaje od zelo sodobne in demokratične ruske družbe, prešli v zelo radikalno družbo, kajti v EU in Evropi ima večina držav to pravico urejeno.

Osem udeleženk Ženskega lobija Slovenije se zdaj odpravlja še na protest pred poljskim veleposlaništvom. Kot pravi predsednica ŽLS, je na Poljskem drugačen položaj situacija. Poljska ima že od leta 1993 zelo omejevalno zakonodajo, je ena od štirih držav članic s prepovedjo splava. Tudi tam želijo po njenih besedah spremeniti zakonodajo s še dodatnimi ovirami zaradi zaščite pravice do življenja.

V ženskem lobiju so prepričane, da bodo s protesti uspele. Če ne bi v to verjele, sploh ne bi šle na cesto, pravi predsednica ŽLS: "Dokler je čas, je treba ukrepati."

Sonja Lokar je dodala, da se tudi po Rusiji vrstijo protesti civilnih gibanj, da takšne spremembe niso zaželene. Stalno so v stiku z ženskami v Rusiji, ki jih obveščajo, kaj se dogaja v drugih ruskih državah. Ta trenutek so protesti tudi v Kijevu, po celi Rusiji, tudi v Gruziji se pripravljajo na protest.

"Uspeli smo oblikovati mednarodno mrežo ZN, tako da se o tem, kaj se dogaja v Rusiji, obveščeno celotno svetovno žensko gibanje in pritisk na ruske odgovorne ljudi prihaja z vseh strani," še pristavi Lokarjeva.