Premier od nedavno države z drugim največjim gospodarstvom na svetu (kitajsko gospodarstvo je prehitelo japonsko in zaostaja samo še za ameriškim) in z rekordnimi deviznimi rezervami, ki znašajo tri tisoč milijard dolarjev, ni dopotoval v London, ampak v Birmingham. Ne brez razloga.

V kitajski tovarni v Angliji

Včeraj je bila dela prosta nedelja, zato so posebej za Wena odprli vrata avtomobilske tovarne MG v Londbridgeu (del Birminghama), ki je bila nekoč v ponos zdaj že vrsto let "izumrli" britanski avtomobilski industriji, od katere ni ostalo tako rekoč nič. Tudi to se ni zgodilo brez razloga. Lastnik tovarne je največji kitajski proizvajalec avtomobilov Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), premier Wen pa je včeraj "blagoslovil" MG6, njeno prvo novo vozilo po šestnajstih letih, ki so ga razvili in oblikovali Britanci v Britaniji.

V zelo pomanjšani tovarni je pod prejšnjim lastnikom Roverjem do njegovega propada leta 2005 delalo 6000 zaposlenih, zdaj pa je zaposlenih le še 400 Otočanov - od oblikovalcev do sestavljalcev. Ta tovarna, ki je na vrhuncu uspeha vozil MG zaposlovala 16.000 ljudi, je del dolge in žalostne zgodbe o propadu britanske avtomobilske industrije. Kitajski premier, ki so mu včeraj v rojstnem kraju največjega britanskega dramatika priredili posebno krajšo predstavo odlomkov iz najbolj znanih Shakespearjevih dram, zdaj prihaja v London, kjer se bo pogovarjal z gostiteljem Davidom Cameronom. Oba se bosta udeležila tudi otvoritvenega dela rednega letnega srečanja britanskih in kitajskih poslovnežev in gospodarstvenikov, na katerem naj bi podpisali vrsto novih sporazumov.

Kitajska pomoč Evropi

Wen je na začetku evropske turneje poskrbel za veliko olajšanje evropskih partneric, ko je pred odhodom z Madžarske v Britanijo na vprašanja o dolžniški krizi v Evropi in razmerah v Grčiji odgovoril, da bo Kitajska, ki ima za približno tri tisoč milijard deviznih rezerv, kupila del evropskega dolga. Ko je obljubil, da bo kitajska vlada kupila "milijarde evrov evropskega dolga, da bi pomagala evru", je območju evra ponudil rešilno bilko. Tega so bili najbolj veseli v članicah območja evra, ki so v največjih težavah: v Grčiji, na Portugalskem in Irskem. "Kitajska je dolgoročni vlagatelj na trgu evropskega državnega dolga. V zadnjih letih smo zelo povečali lastništvo evropskih državnih obveznic. Nadaljevali bomo dosledno podporo Evropi in evru," je v Budimpešti povedal Wen. Poudaril je tudi, da je Kitajska pripravljena narediti vse za "stabilen razvoj svetovnega gospodarstva in poglobljen razvoj kitajsko-evropskega sodelovanja". Britanci upajo, da bo kitajski premier tudi na Otoku pokazal enako konkretno navdušenje za sodelovanje, kot ga je na Madžarskem, kjer so gospodarstveniki dveh držav podpisali dvanajst trgovinskih sporazumov, kitajski premier pa je pristal tudi na povečanje financiranja državnega dolga. Pomoč Evropi v času, ko jo ta zelo potrebuje, pomeni, da bi Wen med evropsko turnejo - po Britaniji odhaja v Nemčijo - slišal še manj uradnih kritik kršenja človekovih pravic in nedemokratične komunistične politične vladavine na Kitajskem, kot jih je ob prejšnjih turnejah.