Na CNN so se dokopali do kopije enega od posnetkov, ki so ga naredili z mobilnim telefonom, z njega pa je razvidna spolna zloraba libijske ženske. Oseba, ki je posnetek posredovala CNN-u, je dejala, da ga je dobila z mobilnika enega od vojakov, lojalnega Moamerju Gadafiju.

Sodomija z metlo

Na posnetku sta dva človeka, oblečena v navadna oblačila, ki stojita nad golo žensko, katere obraz je obrnjen proti tlom. Eden od mož jo posiljuje s predmetom, ki bi lahko bila metla, poroča CNN. "Ne zdržim več, ne zdržim več,“ kriči ženska. "Potisni jo še dlje,“ predlaga drugi moški. "Ne, ne, to je dovolj. Nehajta, prosim,“ ju roti ženska. V določenem trenutku eden od moških stopi na njen obraz - kar je v arabskem svetu ena od največjih možnih žalitev -, v tem primeru pa to dejanje zbledi v primerjavi z vsem, kar se ženski pripeti pred tem.

Na CNN-u zaenkrat še niso uspeli potrditi pristnosti posnetka, kdaj je bil posnet in kdo je pri njem sodeloval. Oseba, ki jim ga je posredovala, ni želela biti poimenovana, saj se boji, da bi si s tem nakopala maščevanje (in morebitno smrt) v libijski konzervativni družbi.

Posilstvo kot orožje vojne

Gadafijeva vlada se na vprašanja o dotičnem primeru zlorabe zaenkrat ni odzvala, v preteklosti pa so njeni predstavniki že dejali, da jim takšnih trditev ni uspelo preveriti ali potrditi, da pa so kakršnikoli dokazi in podatki vedno dobrodošli, poroča CNN.

Predstavnik opozicije je dejal, da posnetek prikazuje vzorec zlorab. "Uspelo nam je potrditi, da so posilstvo uporabljali kot orožje vojne, saj so bila ta sistematična,“ je pojasnil Abdullah al-Kabeir. Uporniki naj bi tako imeli v lasti številne posnetke, ki prikazujejo mučenje Libijcev, na nekaterih pa so tudi posneta posilstva.

Eden najprepoznavnejših obrazov (ženskih) žrtev vojne in revolucije v Libiji je zagotovo Eman al Obeidi, ki je marca zbranim novinarjem v recepciji nekega hotela razkrila, da so jo Gadafijevi vojaki posiljevali več ur skupaj. Do zdaj ji je že uspelo zapustiti državo.

Posilili so jo pred moževimi očmi, nato pa ga ubili

Libijska psihologinja Siham Sergewa, ki je na lastno pest opravila številne preiskave, pravi, da primer Obeidijeve ni edinstven. Zatrjuje, da ima dokaze o stotinah posilstev, ki so jih storile Gadafijeve sile. Opravila je anketo na vzorcu 50 tisoč ljudi, med njimi pa naletela na 259 ljudi, ki so trdili, da so jih vojaki spolno zlorabili. "Zvezali so mojega moža, me posilili pred njegovimi očmi, nato pa ga ubili,“ ji je zaupala ena od žrtev.

Sergewa je svoje izsledke, poročila, posnetke, izjave in fotografije trpinčenih ženk (eni ženski so na prsih ugašali cigarete) že predala Mednarodnemu sodišču za vojne zločine v Haagu, kjer preiskovalci trenutno ugotavljajo, ali je v Gadafijevu režimu prišlo do uporabe posilstva kot pripomoček, orožje v vojni.

Posilstvo v Libiji še vedno tabu

Obstajajo pa namigovanja, da je število posnetkov, ki dejansko pridejo v roke novinarjem ali pa tujim silam, le majhen odstotek števila vseh, ki so bili ustvarjeni. Domnevno nekatere posnetke uničujejo uporniki sami. In zakaj bi uporniki uničevali potencialne dokaze o vojnih zločinih, ki bi lahko pred haaško sodišče spravili tako Gadafija kot njegove vojake? V Libiji, ki je zelo konzervativna, so žrtve posilstva stigmatizirane. "Če pustimo ob strani, da je to grozovit zločin, pa na posilstvo v tukajšnji kulturi gledajo kot na uničujoče ne samo za dekle, temveč za celotno družino,“ je pojasnil al-Kabeir. Pravzaprav je, po njegovih besedah, posilstvo takšen tabu v Libiji, da bi nekatere družine raje uničile posnetke, kot pa živele v sramoti, ki bi jih ti prinesli s seboj.