Zvezna porota v Greensborou v Severni Karolini je danes potrdila šest točk obtožnice. Izdan je bil tudi nalog za aretacijo in 58-letni Edwards se bo danes moral zglasiti pri sodniku v mestu Winston Salem. Edwardsova zgodba je obsojanja vredna z moralnega vidika, vendar pa ni povsem jasno, ali tudi s kazenskega, saj je republikanski zvezni tožilec Severne Karoline George Holding pri pregonu ubral povsem novo pot. Edwards namreč ni plačeval za ljubico in njunega otroka iz blagajne za kampanjo, ampak sta to počela bogata donatorja sama neposredno.

Tožilec bo skušal poroto na sodnem procesu prepričati, da je to pomagalo Edwardsovi kampanji za predsedniškega kandidata demokratov leta 2008, ker bi razkritje izvenzakonskega razmerja uničilo njegove predsedniške upe. Ker je denar koristil njegovi kampanji s tem, da je bil Edwards v javnosti še naprej srečen družinski očka, tožilec trdi, da je šlo za nezakonite donacije. Edwards je sicer obtožen tudi dajanja neresničnih izjav in zarote.

Denar za 47-letno Rielle Hunter in njeno hči naj bi dajala Edwardsov šef za finance pri kampanji Fred Baron in sto let stara vdova premožnega bančnika Rachel Bunny Mellon, ki sta plačevala zato, da sta bila ljubica in otrok dostojno preskrbljena in skrita pred očmi javnosti v Santa Barbari. Edwards je preiskovalcem FBI sprva trdil, da ni vedel za plačila, vendar pa imajo tožilci na voljo več prič, ki bodo trdile nasprotno. Grozi mu do pet let zapora in po 250.000 dolarjev denarne kazni za vsako od šestih točk obtožnice. Pogajanja med tožilstvom in odvetniki politika o priznanju krivde so bila dolga. Vendar pa gre za odmeven primer, na katerem se delajo kariere in tožilci so vztrajali pri priznanju kaznivega dejanja, kar pa Edwards zavrača, ker bi potem ostal brez odvetniške licence. Kot politik je pogorel, brez odvetniškega poklica pa bi mu grozila usoda njegovih delavskih staršev, s katerima se je med kampanjami nenehno hvalil.

Edwards je leta 2004 postal podpredsedniški kandidat v kampanji Johna Kerryja, vendar nista uspela ugnati republikanca Georgea Busha in Dicka Cheneyja. Leta 2006 se je odločil poskusiti z novo predsedniško kandidaturo in tedaj najel snemalko Rielle Hunter, ki je za 100.000 dolarjev delala film o ozadju kampanje, vmes pa sta se zapletla v razmerje. Edwards sicer ni imel nikoli veliko možnosti, da osvoji demokratsko nominacijo, vendar pa je dobival precej podpore zaradi svojega populističnega sloga in videza zvestega družinskega očeta. Krepko mu je pomagala tudi njegova žena Elizabeth, ki je v času kampanje naznanila, da se ji je vrnil rak, ki je neozdravljiv.

Poleti 2008 je priznal razmerje s snemalko, vendar zgodbe ni bilo konec, saj se je izvedelo, da ima Hunterjeva mlado hčerko Francis Quinn Hunter. Edwards je šele lani priznal, da je hči njegova. Soproga Elizabeth ga je po 33 letih zakona zapustila, lani decembra pa zaradi bolezni umrla.