Pomoč iz Rusije?

Iz prepisov se jasno vidi, piše Jutarnji, da je takšno politiko vodil takratni premier Vojislav Koštunica, kar pa je še bolj zanimivo, pa je, da WikiLeaks razkriva, da so povezave Mladićevih sodelavcev segale vse do samega državnega vrha v Rusiji.

Vladimir Putin in Vojislav Koštunica leta 2007. (Foto: Daylife)

Po zamenjavi oblasti v Beogradu, ko se je situacija spremenila v korist sodelovanja s Haagom, je bilo begunce težko izslediti – policija je sicer prejemala številne prijave, a so vse vodile v slepo ulico, Mladić in Hadžić pa sta postala še bolj previdna, morda sta celo večkrat zamenjala identiteto, prav tako je bilo težko odkriti finančne kanale njunih sodelavcev in jih blokirati. Prepisi dokumentov WikiLeaks dokazujejo, da je Srbija šele leta 2009 pokazala iskren namen, da bo lovila in ulovila vojne zločince, in za to naredila vse potrebne korake.

Informacije so bile, volje za pregon pa ne

"Prej za to ni bilo potrebne volje, so pa takrat obstajale informacije. Sedaj obstaja velika volja, a je begunce težko najti,“ so ameriški diplomati na kratko povzeli težavo s srbsko politiko do Haaga. V pogovoru z ameriškimi diplomati je konec leta 2009 predsednik Tadić obtožil stranko nekdanjega srbskega premierja Vojislava Koštunice, da je imela podatke o tem, kje se vojna zločinca nahajata, a jih je skrivala, zaradi česar ni nihče storil ničesar, da bi Mladića in Hadžića prijeli.

Za informacije, ki bi pripeljale do ujetja Ratka Mladića, je Srbija ponujala 10 milijonov evrov, za Gorana Hadžića pa milijon evrov. (Foto: AP)

Z okrepitvijo Tadićeve demokratske stranke se je to spremenilo, predsednik Srbije pa je najavil, da bo, ko bodo ulovili haaška obtoženca, mogoče dokazati tudi, kdo ju je skrival in kdo je vedel, kje se nahajata.

V času nastajanja dokumentov WikiLeaks ni bilo dokazov, da se Mladić skriva v Srbiji, niti ne, kje drugje bi lahko bil. Policija je sicer preverjala številne sledi ter nadzirala njegove prijatelje in družinske člane, a ni prišla do nikakršnih informacij. Med letoma 2006 in 2009 pa so prišli do podatkov, tako je zapisano v dokumentih WikiLeaks, da sta se Mladić in Hadžić, odkar sta poniknila, skoraj zagotovo prebivala v Rusiji, zaradi česar so srbske oblasti od ruskih prosile za pomoč pri pridobivanju informacij.