DSK, kot mu že dolgo pravijo, zanika obtožbe o spolnem napadu, zaradi česar mu grozi 20 let zapora. Ob vseh ugibanjih o njegovi krivdi in zaroti proti njemu, ki se pojavljajo na spletu in med njegovimi strankarskimi kolegi, je vsem nekako jasno, da je njegove politične kariere konec.

Socialist v porscheju

V prvi polovici maja je sicer 62-letni DSK, po rodu Jud (Judinja je tudi Sarkozyjeva mati), na javnomnenjskih anketah izgubil nekaj odstotkov, ker so ga paparaci ujeli v porscheju, kar se za socialista ne spodobi. Vendarle je bilo še v soboto težko verjeti, da bi ga lahko na predsedniških volitvah spomladi 2012 dohitela skrajna desničarka Marine Le Pen in sedanji desničarski predsednik Nicolas Sarkozy, ki sta se v letošnjih anketah izmenjavala na drugem in tretjem mestu.

Čeprav je Strauss-Kahn ves čas izjavljal, da še ne ve, ali bo raje ostal na čelu Mednarodnega denarnega sklada, je bilo očitno, da je samo še vprašanje časa, kdaj se bo uradno spustil v boj za socialističnega kandidata na predsedniških volitvah. S sobotnim dramatičnim preobratom pa se je zdaj odprlo tudi vprašanje, kdo bo socialistični predsedniški kandidat.

Hollande brez karizme

Nekdanji šef stranke François Hollande, ki se je na volilni boj zelo dobro pripravil, je prejšnji teden po anketah nekoliko zmanjšal veliko Strauss-Kahnovo prednost v stranki. Vendar Hollandu manjka njegova karizmatičnost in mednarodni ugled, poleg tega je v zadnjih mesecih ves čas tarča posmeha, ker je v pripravah na predsedniške volitve znatno shujšal. Ankete sicer kažejo, da bi v drugem krogu Hollande z minimalno prednostjo premagal Sarkozyja. A po sobotni izločitvi DSK obstaja tudi možnost, da se prihodnje leto v prvem krogu ponovi senzacija iz leta 2002, ko je skrajnodesničarski kandidat Jean-Marie Le Pen izločil socialističnega kandidata Lionela Jospina. Nevarnost je toliko večja, ker bo od zdaj veliko volilcev socialdemokratskega DSK podprlo sredinske predsedniške kandidate.

Aubryjevi se odpirajo vrata

Nekaj možnosti, da jeseni zmaga na volitvah za strankinega kandidata, ima tudi šefica stranke Martine Aubry, sicer hčerka Jacquesa Delorsa. Aubryjeva zaradi velike priljubljenosti DSK ni nameravala kandidirati, zdaj pa bi si lahko premislila.

Zaman pa se za zmago v stranki že nekaj mesecev trudi Segolene Royal, sicer socialistična kandidatka na predsedniških volitvah spomladi 2007, ko se je takoj po hudem porazu s Sarkozyjem v drugem krogu razšla s svojim dotedanjim življenjskim partnerjem Hollandom. Zanimivo je, da je Royalova jeseni 2006 na strankarskih volitvah s svojo pojavo in lepozvenečimi frazami na strankarskih volitvah močno porazila DSK, nato pa ni znala izdelati konkretnega programa. Zaradi njene plehkosti je na volitvah 2007 še tretjič zapored zmagal kandidat desnice.

Drugo leto, ko Sarkozy najbrž spet ne bom imel močnega protikandidata, pa bi desnica lahko že četrtič zapored slavila, tokrat zaradi Strauss-Kahnove neodgovornosti in impulzivnosti.

Vse o aferi Strauss-Kahn si lahko preberete na enem mestu.