Obramba Strauss-Kahna naj bi za svoje trditve imela dokaze, kosilo s hčerko naj bi potrdile tudi izjave prič. Odvetniki politika sporočila še niso potrdili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odvetniki znanega francoskega politika, ki je veljal za resnega kandidata francoskih socialistov na predsedniških volitvah spomladi prihodnje leto, naj bi poleg tega dopuščali možnost, da so sobarico pri njenih obtožbah vodili finančni interesi.

Brez diplomatske imunitete

Generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn, ki je obtožen spolnega napada na sobarico, nima diplomatske imunitete, je potrdil tiskovni predstavnik newyorške policije John Grimpel. Žrtev sobotnega domnevnega spolnega napada v newyorškem hotelu Sofitel ga je prepoznala kot napadalca.

Straus-Kahn je bil v nedeljo obtožen spolnega napada na 32-letno sobarico v luksuznem hotelo Sofitel v bližini Times Squarea. Sodnik naj bi generalnega direktorja IMF zaslišal danes. Ta bo odločil, ali bo do sojenja ostal v priporu ali pa ga bodo izpustili po plačilu varščine.

Žrtev: Gol me je preganjal po hodniku in me silil v oralni spolni odnos

Dominiquea Strauss-Kahna je sobarica prepoznala kot svojega napadalca, zato je do poznega nedeljskega večera po lokalnem času, ostal v priporu.

Newyorški tožilci so 62-letnega Francoza Strauss-Kahna obtožili spolnega napada, nezakonitega odvzema prostosti in poskusa posilstva. Strauss-Kahn naj bi v soboto okrog poldneva napadel 32-letno temnopolto sobarico, sicer priseljenko iz ene od afriških držav, katere identiteta ostaja skrita. Newyorška policija je sporočila, da bi naj Strauss-Kahn gol stopil iz kopalnice, ko je sobarica vstopila v luksuzno sobo hotela francoske verige Sofitel, da jo pospravi.

Nemudoma naj bi jo napadel in jo preganjal po hodniku, nato zvlekel nazaj v sobo in jo silil v oralni spolni odnos. Na koncu mu je pobegnila in napad prijavila, za Strauss-Kahnom pa je ob prihodu policije v sobi ostal le mobilni telefon in še nekaj osebnih predmetov. Aretirali so ga na letališču JFK oziroma na krovu letala Air France, tik preden je poletelo proti Parizu. Pred tem naj bi celo poklical nazaj v hotel in spraševal o svojem telefonu.

Kaj je Strauss sploh počel v New Yorku, sam?

Za zdaj še ni znano kaj je Strauss-Kahn, ki je veljal za verjetnega predsedniškega kandidata Francije, počel v New Yorku in to sam, saj je sedež IMF v Washingtonu, v nedeljo pa bi se moral v Berlinu srečati z nemško kanclerko Angelo Merkel. Danes in v torek pa bi se moral v Bruslju udeležiti zasedanja finančnih ministrov EU. V hotelu naj bi se prijavil v petek, izbral pa si je apartma, ki stane 3000 dolarjev na noč.

Po napadu so ga zaprli na policijski postaji enote za spolne zločine v Harlemu, v nedeljo pa bi moral pred sodnika, kjer se bo, glede na trditve njegovega odvetnika Benjamina Brafmana, izrekel za nedolžnega. Brafman je eden bolj znanih newyorških odvetnikov, saj je imel med svojimi strankami med drugim glasbenika Michaela Jacksona in Seana Combsa, ameriškega poklicnega nogometaša Plaxica Burressa ter tudi mafijce.

Sklicuje se na diplomatsko imnuniteto, ki je nima

New York Times je sicer sinoči na spletni strani poročal, da bo Strauss-Kahn ostal v priporu še do danes. Menda potekajo dogovori med tožilstvom in obrambo o pogojih izpusta po plačilu varščine, ki lahko znaša tudi več milijonov dolarjev. Zadeva je zapletena, saj ni povsem jasno ali se lahko Strauss-Kahn sklicuje na diplomatsko imuniteto. Newyorška policija trdi, da se ne more. Da nima diplomatske imunitete, je namreč pred kratkim potrdil tiskovni predstavnik newyorške policije John Grimpel.

V nedeljo bi morala v Washingtonu potekati posebna seja izvršnega odbora IMF, pod vodstvom Strauss-Kahnovega prvega namestnika Američana Johna Lipskyja, ki naj bi druge člane odbora seznanil z dogodki. Vendar pa je tiskovni predstavnik IMF William Murray sporočil, da je bila seja preložena za nedoločen čas v pričakovanju razvoja dogodkov v New Yorku.

Bo res odstopil po srečanju z newyorškim sodnikom?

Lipsky je nekdanji podpredsednik investicijske banke JP Morgan, ki je na položaju namestnika generalnega direktorja IMF od septembra 2006. Trenutno je tako Američan na čelu obeh mednarodnih finančnih ustanov, saj Svetovno banko vodi Robert Zoellick. Wall Street Journal je v nedeljo navajal francoske medije, da namerava Strauss-Kahn odstopiti s položaja šefa IMF kmalu potem, ko se bo pojavil pred newyorškim sodnikom. Novica iz vrst francoske diplomacije in uradno potrjena.

IMF je na današnje srečanje finančnih ministrov EU poslal Straus-Kahnovo namestnico Nemat Shafik, ki nadzira delo IMF v določenem številu članic EU. Direktor IMF ima tri namestnike. Finančni ministri EU bodo danes v Bruslju predvidoma potrdili program 78 milijard evrov pomoči za Portugalsko in razpravljali o dodatni pomoči Grčiji ter o oblikovanju stalnega kriznega mehanizma.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je v nedeljo za javno televizijo ARD povedal, da je IMF velika ustanova in bo sposobna delovati naprej ter izrazil pričakovanje, da bo namesto Strauss-Kahna pač prišel kakšen drug uradnik IMF. Tiskovni predstavnik grške vlade Giorgos Petalotis je prav tako v nedeljo vztrajal, da reševanje grške krize ne bo prizadeto, saj njihova vlada dela z ustanovami, ne pa s posamezniki.

Izrekel se bo za nedolžnega

Strauss-Kahn bi moral sicer pred sodnika že v nedeljo, vendar se je zadeva zavlekla. Eden od njegovih odvetnikov William Taylor je novinarjem povedal, da so zagovor pred sodiščem prestavili na danes.

Strauss-Kahn naj bi sprejel prošnjo tožilstva, da opravijo laboratorijske forenzične teste za zbiranje dokazov v primeru. Po testih naj bi ga odpeljali v celice državnega sodišča na jugu Manhattna. Njegov drugi odvetnik Benjamin Brafman je pred tem povedal, da se bo Strauss-Kahn pred sodiščem izrekel za nedolžnega. Tam bo tudi padla odločitev ali bo do sojenja ostal v priporu, ali pa bo bolj verjetno izpuščen po plačilu varščine.

Iz današnje tiskane izdaje: Politično kariero končuje v zaporu