"Francoska vlada spoštuje dve preprosti načeli: da pravosodne postopke vodi ameriško pravosodje v skladu z ameriško zakonodajo, ter spoštovanje domneve nedolžnosti," je za televizijo France 2 dejal Baroin. Francoska vlada ne bo več komentirala te zadeve, je še dejal Baroin, ki se je kot prvi predstavnik vlade odzval na aretacijo Strauss-Kahna.

Prijela ga je newyorška policija

Newyorška policija je prvega moža Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiquea Strauss-Kahna danes namreč obtožila spolnega napada in poskusa posilstva sobarice v hotelu v New Yorku. Strauss-Kahna, ki je veljal za resnega kandidata na francoskih predsedniških volitvah prihodnje leto, so prijeli na newyorškem letališču JFK v soboto po lokalnem času.

Obtožba direktorja IMF vključuje "kaznivo spolno dejanje, nezakonito zadrževanje, poskus posilstva" in "napad na 32-letno dekle v hotelski sobi", je novinarjem sporočil tiskovni predstavnik newyorške policije Ryan Sesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegov odvetnik v Washingtonu je za AFP dejal, da se bo Strauss-Kahn zagovarjal kot nedolžen. Dodal je še, da namerava njegove klient vse obtožbe zanikati, drugih podrobnosti pa ni razkril.

Po poročanju AFP naj bi Strauss-Kahn danes po lokalnem času stopil pred sodnika v New Yorku, ki bo odločil, ali ga bodo zadržali v priporu ali pa - kar je po oceni AFP bolj verjetno -, da ga bodo izpustili na podlagi visoke varščine. Za očitana dejanja mu lahko grozi do 20 let zapora. Odločil bo tudi, ali bo sklical veliko poroto, ki bi se nato lahko v nekaj dneh sestala in odločila, ali bodo proti njemu vložili tudi uradno obtožnico.

Tudi žena prepričana v njegovo nedolžnost

Soproga Strauss-Kahna, znana televizijska novinarka Anne Sinclair je sporočila, da "niti sekunde" ni verjela obtožbam o spolnem napadu in izrazila prepričanje, da bo ugotovljeno, da je njen soprog nedolžen. V kratkem sporočilu za javnost je še pozvala k "zadržanosti in dostojnosti", poroča AFP.

Strauss-Kahna, 62-letnega francoskega socialističnega politika, je policija v soboto popoldne po krajevnem času prijela na krovu letala Air France nekaj minut, preden je iz New Yorka poletelo v Pariz. Policija je namreč prijela prijavo spolnega napada v hotelu Sofitel v New Yorku, ki naj bi se zgodil istega dne.

Zvlekel v spalnico in potisnil na posteljo

Sobarica v hotelu trdi, da je v Strauss-Kahnov apartma vstopila misleč, da je prazen. Ko je pospravljala vežo, je iz kopalnice stopil gol in jo po poročanju New York Timesa poskusil spolno napasti. Zvlekel jo je v spalnico, potisnil na posteljo in potem zaklenil vrata. Uspelo se ji je izmuzniti, a jo je nato v kopalnici ponovno spolno napadel.

Ženski je nato končno uspelo pobegniti, nakar je o zadevi obvestila drugo hotelsko osebje in poklicala policijo. Po policijskih virih je Strauss-Kahn hotelsko sobo zapustil v naglici in za sabo pustil tako prenosni telefon kot nekaj osebnih stvari.

V igri za predsedniškega kandidata

Dominique Strauss-Kahn je bil do aretacije v igri za predsedniškega kandidata socialistične stranke Francije na naslednjih volitvah proti predsedniku Nicolasu Sarkozyju. Strauss-Kahn je bil v preteklosti francoski poslanec, finančni minister, leta 2007 pa se je neuspešno potegoval za predsedniško nominacijo socialistične stranke.

Takratna predsedniška kandidatka socialistov Segolene Royal je za francoski radio Europe 1 dejala, da je novica o aretaciji njenega strankarskega kolega "pretresljiva", a obenem poudarila, da tudi zanj velja domneva nedolžnosti, dokler se ne dokaže krivde. "Počakajmo, da pravosodje opravi svoje delo in ne naredimo iz tega politične limonade," je dejala Royalova. Leta 2007 je sama proti Sarkozyju neuspešno kandidirala za francosko predsednico, na volitvah leta 2012 pa se ponovno poteguje za predsedniško kandidaturo svoje stranke.

Ministra skrbi ugled Francije

Francoski minister za prekomorsko sodelovanje Henri de Raincourt je danes v Parizu ocenil, da bi zaradi aretacije Strauss-Kahna lahko trpel ugled Francije v tujini. Nekateri zavezniki Strauss-Kahna v Franciji menijo, da bi lahko za škandalom stala mednarodna zarota, katere namen je blokada IMF in poglobitev krize globalnega finančnega sistema.

Višja svetovalka v pariški regiji Michelle Sabban je tako prepričana, da gre za mednarodno zaroto, katere namen je "obglavljenje šefa IMF in ne socialističnega predsedniškega kandidata v Franciji".

Presenečeni in osupli

Predsednica francoskih socialistov Martine Aubry je izrazila izjemno presenečenje in osuplost zaradi aretacije, ki jo je označila za "strelo z jasnega neba". Stranko je danes pozvala k "enotnosti in odgovornosti", tako kot njena strankarska kolegica pa je pozvala k spoštovanju domneve nedolžnosti in dejstev, poroča AFP. Ni pa želela komentirati vpliva aretacije na predsedniško kampanjo socialistov.

Strauss-Kahn, ki je priznan zaradi kompetentnosti na gospodarskem področju, je bil potencialni največji tekmec Sarkozyju na predsedniških volitvah prihodnje leto, čeprav nobeden od njiju uradno še ni napovedal kandidature. Pričakovalo se je sicer, da bo Strauss-Kahn kmalu zaprosil za strankino nominacijo. Aretacija naj bi po navedbah AFP sedaj uničila vse njegove predsedniške upe, zna pa tudi zelo škoditi možnostim socialistov na volitvah 22. aprila 2012.

Prejel bi največ glasov

Prav danes objavljena javnomnenjska anketa v časniku Le Journal du Dimanche pa je pokazala, da bi Strauss-Kahn na volitvah prejel največ glasov. Zanj naj bi glasovalo 26 odstotkov volivcev, za vodjo skrajne desnice Marine le Pen 22 odstotkov, za Sarkozyja pa 21,5 odstotka. Vodja Nacionalne fronte Marine Le Pen je za radio RTL dejala, da je zaradi teže obtožb Strauss-Kahn kot predsedniški kandidat "dokončno diskreditiran".

Socialistični poslanec in njegov zaveznik Pierre Moscovici je prav tako šokiran zaradi obtožb. Poudaril je, da ga pozna že 30 let in da mu to, kar se dogaja, "ni podobno", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vpliven levičarski politik v Franciji Jacques Attali je menil, da Strauss-Kahn sedaj za predsednika ne bo mogel kandidirati, "razen če bi ugotovili, da mu je bila zadeva podtaknjena", niti ne more biti več na čelu IMF.

IMF pa je danes zagotovil, da kljub aretaciji generalnega direktorja sklada delo nemoteno poteka naprej. Primera pa ne bodo komentirali, so dodali v sporočilu za javnost.