ZDA je že izrazila zaskrbljenost nad dejstvom, da v deželi, ki ima ogromne zaloge strupenih plinov trenutno vlada tak kaos. Čeprav trenutno ni nikakršnih znakov, da bi Gadafi ukazal podoben napad na svoje ljudstvo, je vodja med svojimi ljudmi znan kot zelo nepredvidljiv človek.

Libija ima med svojim orožjem še vedno spravljenih kar deset ton gorčičnega plina, ki sodi med mehurjavce. Večina njenega orožja, vključno s plinom, je spravljenega na jugu Tripolisa. Libija je leta 2003 sicer pristala na uničenje vseh zalog strupenih plinov, vključno z 25 tonami iperita in 3300 praznimi zračnimi bombami za uporabo tega. Organizacija za prohibiciijo kemičnega orožja (OPCW), mednarodni nadzornik, uničenje še vedno nadzoruje, do sedaj so v deželi že uničili vse zaloge raket in drugih distribucijskih sredstev, s katerimi bi plin lahko uporabili. Do konca lanskega leta bi morali uničiti tudi vse zaloge plina, a je OPWC rok podaljšala do maja letos. Tako ima Libija trenutno na zalogi še vedno omenjenih 10 ton iperita.

Libija sicer plina tako načeloma ne more uporabiti, a predstavnik ZDA trdi, da vseeno obstaja nevarnost, da bi plin lahko spustili iz helikopterjev, a dvomi, da bi storili kaj takega. Doda še, da bi pri čem podobnem ''potrebovali ljudi, ki točno vedo kaj delajo'', kar je trenutno precej nedosegljivo. Prav tako dvomijo, da bi bili vojaki pripravljeni uporabiti tako orožje za napad na svoje sodržavljane, še posebej če upoštevamo trenutno uporno stanje v državi.