Vsi vhodi na Markov trg so blokirani že od 11.30 ure, prehod pa ni dovoljen niti vsem novinarjem, le tistim, ki imajo akreditacije hrvaškega sabora. Protest se je začel ob 13. uri z zbirališčem na Trgu bana Jelačića, od koder so demonstranti odšli proti zagrebški četrti Gornji Grad. Zaenkrat se je zbralo nekaj sto ljudi, ki so ob vzklikih "lopovi, lopovi" odkorakali proti Markovem trgu, pred katerim so jih pričakale policijske enote.

"HDZ lopovi", "Jaco, odidi" in podobni vzkliki odmevajo z barikad, nekaj demonstrantov pa je ogrado tudi preskočilo, a so jih policisti na mestu aretirali. Med njimi je tudi organizator protesta Ivan Pernar. Nekateri protestniki so se zatem napotili proti drugemu delu mesta, kjer pa so jih spet dočakale barikade. Okoli 14. ure je bilo pred Markovim trgom še nekaj sto ljudi. Protestniki ne želijo zapustiti prizorišča in meščane pozivajo, naj se jim pridružijo, ko končajo s službami.

Največ je mladih, študentov, cilj protesta, ki so ga organizirali prek družbenega omrežja Facebook, pa je zrušenje hrvaške vlade z Jadranko Kosor na čelu.

Za odstop hrvaške vlade 61.621 podpisov državljanov

Hrvaški laburisti - stranka dela so na današnji novinarski konferenci v Zagrebu sporočili, da so zbrali 61.621 podpisov za odstop vlade premierke Kosorjeve. Kot je danes pojasnil predsednik in edini saborski poslanec Hrvaških laburistov - stranke dela Dragutin Lesar, ki je bil sicer nekoč član Hrvaške narodne stranke (HNS), so akcijo "Pišite vladi - odstop!" izvedli v prvi polovici februarja v 49 hrvaških mestih. Zbrane podpise bodo v četrtek poskušali predati Kosorjevi.

Akcijo so sprožili, ker so ocenili, da je vlada državo pripeljala do bankrota. Lesar je med drugim dejal, da bodo vladi predlagali sprejetje posebnih zakonov, s katerima bi rešili likvidnostne težave podjetij na Hrvaškem. Kot je še poudaril, so za laburiste zbrani podpisi državljanov nekaj podobnega, kot če bi na Markovem trgu zbrali 61.000 protestnikov, ki bi zahtevali odstop vlade. Največ podpisov, nekaj manj kot 20.000, so zbrali v Zagrebu.