Moški, ki so ga kasneje identificirali kot Adriana Sobaruja, je sicer tehnik, ki dela za nacionalno televizijo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Sobaru je nosil majico z napisom "Ubili ste našo prihodnost", splezal na ograjo galerije, zakričal "Boc, ukradel si pravice naših otrok" in skočil približno sedem metrov v globino.

Ob padcu se je poškodoval, zato so ga odpeljali v bolnišnico. Zaenkrat je njegovo stanje stabilno, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. Sobaruja sedaj čaka operacija in psihološka obravnava. Pri skoku ni bil poškodovan nihče izmed poslancev.

V času, ko se je zgodil incident, je Boc ravno začenjal govor o nepriljubljenih znižanjih plač javnih uslužbencev.

Zaradi teh ukrepov sta Boca že doleteli dve nezaupnici. Prvo je prestal v ponedeljek, glasovanje o drugi pa je danes s skokom začasno preprečil protestnik. Seja parlamenta se je nato nadaljevala, vendar pa se opozicija, v znak protesta, ker njihov predlog o preložitvi glasovanja ni bil sprejet, ni vrnila na sejo, zato do glasovanja o nezaupnici ni prišlo. Boceva vlada je tako prestala že drugo nezaupnico v manj kot tednu dni.

Sprejetje zakona o plačah javnih uslužbencev je sicer predvideno v dogovoru o finančni pomoči v višini 20 milijard evrov, ki ga je Romunija sklenila z Mednarodnim denarnim skladom in Evropsko unijo, da bi zmanjšala primanjkljaj in premostila recesijo.

Romunska vlada je v minulih dveh letih odpustila 70.000 javnih uslužbencev, zmanjšala njihove plače za 25 odstotkov, prav tako pa je dvignila davek na dodano vrednost z 19 na 24 odstotkov.