Presojo o skladnosti reforme s splošnimi pravnimi načeli pred pristojnim telesom, ustavnim svetom, je v torek napovedal vodja poslanske skupine socialistov v narodni skupščini Jean-Marc Ayrault.

Da reforma postane zakon, jo mora podpisati francoski predsednik Nicolas Sarkozy, zaradi postopka pred ustavnim svetom, ki so ga sicer v Elizejski palači predvideli, pa bo do tega koraka po napovedih francoskih medijev verjetno prišlo šele sredi novembra.

Proti reformi Francozi protestirajo že mesece. Zadnji val protestov in stavk je Francijo zajel 12. oktobra, zaradi njega pa so se v državi med drugimi soočili s težavami v železniškem in letalskem prometu, pomanjkanjem goriva in krizo s smetmi.

Demonstracije so se v torek nekoliko umirile, kljub temu pa jim konca še ni videti. Sindikati so namreč za četrtek pozvali k še enemu množičnemu uporu, ki naj bi ga ponovili tudi 6. novembra.

Najbolj sporen del reforme je postopen dvig upokojitvene starosti s sedanjih 60 na 62 let do leta 2018. Tisti, ki niso plačevali zadostnih prispevkov, pa se bodo namesto pri 65 lahko upokojili šele pri 67 letih.