Po njihovem pisanju naj bi mu gorelo pod nogami, potem ko je policija pred dobrimi desetimi dnevi na zaslišanje pripeljala razvpito direktorico marketinške firme Fimi-Medija Nevenko Jurak. Ta je med drugim osumljena, da je sklepala fiktivne posle s Sanaderjevo vlado, za katero je hrvaška protikorupcijska komisija zdaj ugotovila, da je državni proračun oškodovala za skoraj 1,4 milijarde kun. Večina tega denarja naj bi poniknila v poslovanju s favoriziranimi podjetji, firma Sanaderjeve prijateljice Jurakove pa je svoje dobičke v tem času povečala z bornih 19.000 kun leta 2003 na več kot 11 milijonov kun v letu 2008.

Vladno poslovanje z Jurakovo pa je samo ena od zgodb v korupcijskem klobčiču, ki se razpleta v sosednji državi in katerega niti vse bolj stiskajo Sanaderja, ki je lansko poletje presenetljivo zapustil premierski položaj, svoje odločitve pa ni nikoli verodostojno pojasnil. Pravzaprav se je predvsem izgovarjal na Slovenijo in nezmožnost dialoga z Ljubljano glede mejnih vprašanj in blokade pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo. Na vedeni razlogi so do neke mere vzdržali le do lanskega decembra, ko so tamkajšnji pravosodni organi zaslišali Milenko Šenator, sodelavko enega najbogatejših Hrvatov Miroslava Kutle. Takrat so mediji izbrskali, da naj bi bivši hrvaški senator od Kutleja prejel bogato provizijo za posredovanje pri najemu kreditov pri eni od tujih bank, ki poslujejo tudi na Hrvaškem.

Visoka provizija

Zdaj hrvaški tednik Nacional navaja, da naj bi državno tožilstvo sprožilo prvo preiskavo proti Sanaderju, in sicer v zvezi z afero, ki že sicer pretresa avstrijsko banko Hypo Group Alpe Adria zaradi njenih dvomljivih poslov na Balkanu. Špekulacije o tem je spodbudila tudi aretacija nekdanjega predsednika uprave te banke Wolfganga Kultelerja, čeprav v zvezi s poneverbami pri prodaji večinskega deleža Hypo Group Alpe Adria s strani dežele Koroške nemški regionalni banki Bayern LB leta 2007. Bayern LB naj bi pokojnega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja pri tem podkupila, Koroška pa naj bi ob prodaji zamolčala, da naj bi bila banka vpletena v številne tvegane naložbe. Po tej aretaciji se je odzvala tudi hrvaška premierka Jadranka Kosor in za HTV pomenljivo dejala: »Za nas je zelo pomembno, da se ta, slikovito rečeno, gnojni tur (delovanje Hypo banke na Hrvaškem) končno odpre in da vidimo, za kaj gre.«

Hrvaško tožilstvo naj bi zdaj sprožilo preiskavo o 800.000 nekdanjih nemških markah, ki jih je Sanader menda prejel kot podkupnino od poslovneža in po pisanju tiska enega od 50 najbogatejših Hrvatov Miroslava Kutle, da bi mu uredil posojilo pri banki Hypo Alpe Adria. To naj bi dokazovalo več dokumentov, po navedbah hrvaških medijev pa je v njih govora o proviziji, ki je nenavadno visoka, kar 20-odstotna na dodeljeno posojilo.