Apostolska nunciatura v Sloveniji je v pojasnilu zapisala, da je papež 11. januarja 2010 v nagovoru diplomatskemu zboru, akreditiranemu pri Svetem sedežu, "izrazil veselje nad doseženim dogovorom med Hrvaško in Slovenijo, da se glede njune morske in kopenske meje poslužita arbitraže".

S tem je "izrazil zadovoljstvo nad namenom reševanja spora med dvema državama z arbitražo", ni pa imel namena "stopiti v posamezne tehnične podrobnosti oziroma se opredeliti do vprašanja, komu zaupati arbitražo".

"Papež ni imel namena posegati v način sprejemanja arbitražnega sporazuma, ki sta ga podpisali obe strani", niti ni imel namena "namigovati na referendum ali na odločitve preko parlamenta. To je bilo popolnoma prepuščeno strankama", so še zapisali.

Kot je še zapisala apostolska nunciatura v Sloveniji v pojasnilu, ki ga je posredoval tiskovni urad Slovenske škofovske konference, je bila "v luči teh stališč pripravljena tudi izjava Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci z dne 25. maja 2010, z naslovom Mir je sad pravičnosti".

Želeli pojasniti netočne interpretacije papeževe izjave

Pod pojasnilom je podpisan apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello. Dodaja, da so želeli pojasniti "nekatere enostranske in netočne interpretacije" omenjenega govora papeža Benedikta XVI. V francoskem izvirniku pa so še zapisali takratno papeževo izjavo. Dejal je: "Bliže nam, se veselim sklenjenega dogovora med Hrvaško in Slovenijo glede arbitraže, ki se tiče njune morske in kopenske meje".

V omenjeni izjavi, ki jo je komisija pravičnost in mir podala glede arbitražnega sporazuma, sicer te papeževe izjave neposredno ne navaja, niti se nanjo ne sklicuje. V izjavi je komisija poudarila, da bo sožitje med slovenskim in hrvaškim narodom mogoče le, če bo meja pravična. Ob tem pa je opozorila na "dejstvo, da je za Slovenijo izhod na odprto morje vitalnega pomena in ga lahko izgubi, medtem ko za Hrvaško te nevarnosti ni".

Do zapleta glede tega, kakšno je dejansko stališče papeža, pa je prišlo, ko je član komisije Ivan Kukar na novinarski konferenci ob predstavitvi izjave komisije v torek dejal, da Vatikan, papež in slovenska Katoliška cerkev arbitražnega sporazuma ne podpirata. Tajnik komisije Tadej Strehovec je na isti novinarski konferenci dejal, da je papež samo izrazil "načelno podporo Svetega sedeža k mirnemu razreševanju mejnih sporov", pušča pa odprto, v kakšni obliki bodo ti spori rešeni. Iz tega stališča skratka "nikakor ne moremo razumeti, da Cerkev podpira ta arbitražni sporazum", je dejal. Strehovec je sicer kasneje za Kukarjevo izjavo dejal, da gre za njegovo osebno mnenje.

Netanjahu zaradi sporazuma pohvalil Slovenijo in Hrvaško

Premier Borut Pahor se je danes v Parizu srečal z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem, kot so sporočili iz premierovega urada, pa sta govorila o reševanju odprtih vprašanj s sosedi. Netanjahu je pri tem pohvalil arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško ter ocenil, da je ta sporazum lahko zgled ne le regiji, ampak tudi svetu.

Pahor se je z Netanjahujem sestal pred vrnitvijo iz Pariza, kjer sta v četrtek tako Slovenija kot Izrael prejela povabilo za članstvo v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Premiera sta se pri tem dogovorila za okrepljeno sodelovanje znotraj te organizacije, strinjala pa sta se tudi, da lahko skozi sodelovanje v OECD državi okrepita sodelovanje.

Velik del pogovora sta namenila razmeram na Bližnjem vzhodu ter razmeram na Zahodnem Balkanu, spregovorila pa sta tudi o svetovni gospodarski krizi ter se strinjala, da obstajajo med obema državama še številni neizkoriščeni gospodarski potenciali.

Izrael je največje in najbolj razvito gospodarstvo na Bližnjem vzhodu in se dobro zaveda razmer v svetovnem gospodarstvu, zato išče možnosti za okrepljeno sodelovanje z državami EU in vidnejšo prisotnost na skupnem evropskem trgu, kjer bi lahko prav Slovenija pomenila vstopno državo, so zapisali v kabinetu predsednika vlade.